Wordt u snel oud? Dat is mede te wijten aan uw moeder!

oude hand

De snelheid waarmee wij mensen oud worden, wordt mede bepaald door het genetisch materiaal van onze moeders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Ouder worden is een heel complex proces dat door verschillende beschadigingen aan onze cellen wordt ingegeven. Vanzelfsprekend is de ene beschadiging daarbij invloedrijker dan de andere. Zo lijken beschadigingen aan de energiecentrales van onze cellen – de mitochondriën – een belangrijke rol te spelen in het verouderingsproces. “Meerdere mutaties in de mitochondriën zorgen er geleidelijk aan voor dat de energieproductie van de cel stil komt te liggen,” legt onderzoeker Lars Olson uit.

mDNA
Beschadigingen aan het DNA in onze mitochondriën (ook wel mitochondriaal DNA of mDNA genoemd) heeft dus flinke invloed op de snelheid waarmee we ouder worden. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat er in de mitochondriën nog een factor te vinden is die de snelheid van verouderen beïnvloedt. “Verrassend genoeg tonen wij aan dat het mitochondriaal DNA van onze moeders invloed heeft op ons eigen verouderingsproces,” stelt onderzoeker Nils-Göran Larsson. “Als we mDNA met mutaties van onze moeder erven, worden we sneller oud.”

Een mitochondrion, met linksboven het mitochondriaal DNA. Afbeelding: Mariana Ruiz Villarreal LadyofHats. Inzet: Knopfkind / Shanel (beide afbeeldingen via Wikimedia Commons).
Een mitochondrion, met linksboven het mitochondriaal DNA. Afbeelding: Mariana Ruiz Villarreal LadyofHats. Inzet: Knopfkind / Shanel (beide afbeeldingen via Wikimedia Commons).

Herstel
Blijkbaar kunnen moeders dus beschadigd mDNA aan hun kinderen doorgeven. “Onze resultaten werpen nieuw licht op het verouderingsproces en bewijzen dat de mitochondriën een belangrijk rol spelen bij het verouderen. Ook toont het onderzoek aan dat het belangrijk is om het aantal mutaties te beperken.” Onduidelijk is nog of het beschadigde DNA dat van generatie op generatie wordt doorgegeven te herstellen is door er bijvoorbeeld een andere levensstijl op na te houden.

De onderzoekers zijn van plan om hun onderzoek voort te zetten. Zo willen ze onder meer gaan achterhalen of het beperken van het aantal mutaties in het mitochondriaal DNA er ook echt toe leidt dat organismen langer leven.

Bronmateriaal

"Your mother's genes can hasten your own ageing process" - KI.se
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sara Fasullo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd