Wordt het ons brein allemaal teveel?

 GEZONDHEID  Concentratieproblemen? Vergeetachtigheid? U hoeft uzelf er niet voor te schamen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat u elke dag gemiddeld 100.000 woorden te verwerken krijgt. En ja..die kunt u niet allemaal onthouden. Sterker nog: ze vormen een ‘overload’ voor ons brein. Vraag is nu: gaan we ons aanpassen of vastlopen?

Roger Bohn deed onderzoek naar de hoeveelheid informatie die wij mensen dagelijks voor de kiezen krijgen. Voor een volwassene gaat het om zo’n 100.500 woorden per dag. Bohn keek voor de berekening van dit aantal alleen naar de woorden die de mens in en buitenshuis en buiten werk om te verwerken kreeg. In werkelijkheid ligt het aantal woorden dan ook veel hoger.

Naar de bioscoop, telefoongesprekken, internet, de krant, de radio en spelletjes: het zijn allemaal activiteiten waarbij informatie binnen komt dringen. Omgerekend in computercapaciteit nemen de meer dan 100.000 woorden per dag zo’n 34 gigabyte ruimte in beslag.

Onderzoekers vermoeden dat deze overbelasting de structuur van de hersenen aanpast. Wetenschapper Susan Greenfield gaat zelfs nog een stap verder door te beweren dat netwerksites het brein van kinderen aantast: de spanningsboog wordt korter, waardoor het kroost meer op zichzelf gericht raakt en de behoeften direct bevredigd wil zien.

Bohn kan die vermoedens op basis van dit onderzoek niet bevestigen. “Ik denk dat één ding wel duidelijk is: onze aandacht wordt in kortere intervallen gehakt en dat is waarschijnlijk niet goed voor de gedachten die dieper gaan.”

Volgens professor Colin Blakemore hoeven we niet bang te zijn dat ons brein de hoeveelheid informatie niet kan verwerken en dus vastloopt. “Het brein kan groeien en in grootte toenemen afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Misschien veroorzaakt de omgang met deze nieuwe informatie wel het ontstaan van nieuwe zenuwcellen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd