We commanderen er lustig op los. Maar maakt ons dit ook onbeleefder in het dagelijks leven?
Siri, bel Jan. Siri, vertel het weer. Het zijn zomaar twee commando’s die te pas en te onpas op digitale assistenten zoals Siri worden afgevuurd. Siri, Alexa en Google Assistant hoeven dus niet op een nette of beleefde vraag te rekenen. Maar betekent de manier waarop we tegen onze telefoons praten dat we ook tegen mensen om ons heen onbeleefder worden?
Onbeleefd
“Ouders en media hebben al hun bezorgdheid geuit over hoe de personificatie van digitale assistenten onze beleefdheid beïnvloedt,” vertelt onderzoeker James Gaskin. Google en ook Amazon staken hier vervolgens een stokje voor. Als je tegen hun digitale assistenten een beleefd verzoek doet – en bijvoorbeeld ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’ zegt – belonen ze je met een leuke reactie. Denk bijvoorbeeld aan een bedankje of een complimentje. Deze functie is vooral bedoeld voor kinderen, zodat ze leren om nette vragen te stellen.
Onderzoek
Onderzoekers wilden echter in een nieuwe studie achterhalen of we eigenlijk wel onbeleefder worden door al die commando’s die we naar onze telefoon blaffen. Ze verzamelden 274 mensen die ze uitvoerig onderzochten en observeerden. En goed nieuws: digitale assistenten maken ons niet onbeleefder tegen andere mensen. “We hebben geen bewijs gevonden dat mensen onbeleefder worden door de commando’s die ze op Siri of Alexa afvuren,” zegt ook Gaskin. “Met andere woorden, het is niet nodig dat volwassenen ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’ zeggen wanneer ze een digitale assistent gebruiken.”
Verbaasd
Deze uitkomst verbaasde het team enigszins. Zo hadden ze eigenlijk het tegenovergestelde verwacht; de manier waarop mensen met kunstmatige intelligentie omgaan zou wél een verschil maken tijdens interacties met anderen. Waarom het dan toch niet zo is? De onderzoekers hebben er wel een verklaring voor. Zo zou het kunnen dat digitale assistenten in hun huidige vorm nog niet genoeg op echte mensen lijken. Bovendien bestudeerden de onderzoekers geen kinderen, maar jongvolwassenen die over het algemeen al gedragsgewoonten hebben gevormd. De onderzoekers geloven dat als ze de studie met kinderen zouden herhalen, ze tot andere conclusies zouden komen.
Onze smartphone is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en is eigenlijk niet meer uit ons leven weg te denken. We kijken er dan ook de hele dag op, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Dat onze telefoon zo’n aantrekkingskracht heeft, zou zomaar eens te herleiden kunnen zijn naar onze evolutionaire geschiedenis.