Wolken verergeren broeikaseffect

Wat gebeurt er met wolken wanneer de aarde opwarmt? Die eenvoudige vraag konden wetenschappers lang niet beantwoorden, maar Japanse en Amerikaanse onderzoekers hebben het mysterie opgelost. Ze maakten een model van de bewolking in het oostelijk deel van de Stille Oceaan en concluderen dat wolken er verdwijnen en zo de opwarming van de aarde een boost geven.

Hoe zit het precies? De temperaturen van het oppervlak van de grote wateren lopen op. Hierdoor verdampen de wolkjes die boven het water hangen. De zon kan daarop weer gemakkelijker bij het water komen en het water warmt nog verder op.

Doorbraak
Het lijkt een logische redenering, maar wetenschappers slaagden er maar niet in om deze in modellen te bewijzen. De onderzoekers is dat wel gelukt en dat is een doorbraak.

WIST U DAT…

…de aarde mogelijk 100.000 jaar nodig heeft om van klimaatverandering te herstellen?

Hoger
De vondst maakt eerdere klimaatmodellen niet overbodig, zo onderstrepen de onderzoekers. Deze modellen kloppen wel, maar de temperaturen die hier uit rollen zullen in de toekomst in werkelijkheid eerder hoger dan lager uitpakken.

“Als onze resultaten representatief zijn voor het echte, wereldwijde klimaat dan is het klimaat eigenlijk veel gevoeliger voor broeikasgassen dan huidige klimaatmodellen voorspellen,” meent onderzoeker Kevin Hamilton. “En zelfs de onderzoeken die de grootste opwarming voorspellen, zouden onderschatten wat er echt gaat gebeuren.”

Bronmateriaal

"Clouds may make warming worse" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd