Maak kennis met een prachtige, maar tevens enigszins afschrikwekkende nieuwe spinnensoort, die over fraaie ‘wollige, gouden haartjes’ beschikt.
Bang voor spinnen? Dan kun je misschien maar beter onderstaande foto aan je voorbij laten gaan. Al is de spin even afschrikwekkend als prachtig. Op de foto pronkt een nieuw beschreven spinnensoort die door wetenschappers in het noordwesten van Iran is ontdekt. Wat ‘m met name zo bijzonder maakt, zijn zijn fraaie ‘gouden lokken’, die scherp afsteken tegen zijn verdere zwarte ‘vachtje’.
Gouden lokken
Toen wetenschappers de tarantula met zijn wollige, ‘gouden’ haartjes zagen, wisten ze meteen dat ze op iets unieks waren gestuit. Sterker nog, deze opmerkelijke gouden lokken zijn zelfs zo uniek, dat onderzoekers gelijk wisten dat het om een nieuwe soort ging, die tot voor kort onbekend was voor de wetenschap.
Perzische Goudtarantula
Het beestje is Chaetopelma persianum genoemd, Latijn voor Perzische Goudtarantula. De naam is een eerbetoon aan het land van herkomst, zo staat Iran van oudsher bekend als Perzië. De nieuwe soort behoort tot de Chaetopelma, een geslacht van spinnen uit de familie vogelspinnen. Spinnen die tot dit geslacht behoren, zijn relatief klein en leven op Kreta, in Soedan en in het Midden-Oosten. Het is ook een van de enige twee tarantula-geslachten die in het Middellandse Zeegebied voorkomen. Maar nog niet eerder was er een Chaetopelma-spin in Iran aangetroffen. Dit breidt het bekende bereik van dit geslacht dan ook met bijna 350 kilometer in oostelijke richting uit.
Dit weten we
Wat we tot nu toe over de Perzische Goudtarantula weten? Het is een fervente graver, zo stellen de onderzoekers. De tarantula leeft op grote hoogten in dichtbegroeide bergachtige gebieden van het Zagrosgebergte – Irans grootste bergketen. Het exemplaar dat werd gebruikt om de nieuwe soort te beschrijven, werd ontdekt in een zelfgemaakt grondhol op hellende rotsachtige grond, te midden van lage vegetatie en grassen.
Ontdekking
De Perzische Goudtarantula werd enigszins per toeval ontdekt door de lokale natuurliefhebber Mehdi Gavahyan. Hij fotografeerde een zwervend mannetje en stuurde de foto naar de Iraanse arachnoloog en taxonoom Alireza Zamani. Omdat Zamani al gelijk het vermoeden had dat het om een nieuwe soort ging, vroeg hij Gavahyan om meerdere exemplaren te vangen en op te sturen, zodat hij deze verder kon bestuderen. Uiteindelijk spoorde Gavahyan slechts één vrouwtje van zo’n 9 centimeter groot op, die kort daarna op het bureau van Zamani belandde.
Beschrijving
Normaal gesproken is één exemplaar te weinig om met zekerheid vast te stellen dat het om een nieuwe soort gaat. Toch was dit in het geval van de Perzische Goudtarantula genoeg. Dat komt omdat de gouden lokken van de vogelspin zo erg afwijken van de kenmerken van andere tarantula’s, dat de onderzoekers niet eens meer exemplaren nodig hadden om de nieuwe soort te beschrijven.
Foto’s
Bovendien kregen de onderzoekers, dankzij lokale burgerwetenschappers en natuuronderzoekers, later nog enkele foto’s in handen van twee mannetjes behorend tot hetzelfde geslacht. De tarantula’s waren dicht bij de plek gevonden waar ook het vrouwtje voor het eerst was verschenen. Hoewel het zeer waarschijnlijk is dat beide mannetjes ook Perzische Goudtarantula’s zijn, kan dit pas worden bevestigd als de spinnen fysiek door de onderzoekers aan een nadere inspectie zijn onderworpen.
Andere onbekende soorten
De ontdekking van de Perzische Goudtarantula toont aan dat we nog lang niet alle diersoorten die op aarde leven, kennen. De onderzoekers sluiten bovendien niet uit dat er nog meer tarantula’s op ontdekking wachten. “Zoektochten in minder bekende regio’s, zoals in afgelegen gebieden in Saoedi-Arabië, Syrië, Irak, Oost-Turkije en West-Irak, zouden kunnen leiden tot de ontdekking van meer Chaetopelma-soorten,” zo schrijven de onderzoekers. “Dit zou ons begrip van de taxonomie en verspreiding van dit geslacht enorm kunnen uitbreiden.”
De bevindingen zijn op 8 augustus in het vakblad ZooKeys gepubliceerd. En dat er voor deze dag gekozen is, is niet voor niets. Op 8 augustus wordt namelijk ‘Tarantula Appreciation Day’ gevierd. Op deze dag staan vogelspinnen in de schijnwerpers, die in de loop van de tijd een vrij negatieve reputatie hebben gekregen. Het doel van de jaarlijkse Tarantula Appreciation Day is om te laten zien dat vogelspinnen helemaal niet beangstigend hoeven te zijn en probeert het angstaanjagende stigma weg te nemen. Dus kijk nog maar eens naar de foto’s als je durft. Eigenlijk best een knap beestje, toch?