Wolf bracht mogelijk bliksembezoek aan Twente

wolf

Begin deze maand is de wolf weer even in ons land gespot. Hij dook – hoogstwaarschijnlijk – op in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Het was maar een flitsbezoekje: de wolf zou ons land inmiddels alweer hebben verlaten.

Dat meldt Staatsbosbeheer op basis van onderzoek van boswachter en wolvenkenner Roel Korbee – werkzaam bij Staatsbosbeheer. Hij kreeg in de week van 2 juni diverse meldingen binnen van mensen die een wolf gezien dachten te hebben in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Korbee maakte vervolgens aan de hand van die meldingen een reconstructie van de reis die de wolf had afgelegd.

DNA
Hij concludeert dat onder meer de manier van bewegen, het tijdspad, het signalement en gedrag van het gespotte dier erop wijst dat het daadwerkelijk om een wolf gaat. Het is onmogelijk om helemaal zeker te zijn dat deze mensen een wolf hebben gezien: daarvoor zou DNA van het dier moeten worden afgenomen.

Duitsland
Inmiddels heeft de wolf ons land waarschijnlijk weer verlaten. Hij zou – middels dezelfde route die hem in Nederland bracht – teruggekeerd zijn naar waar hij vandaan kwam: de omgeving van Nordhorn in Duitsland.

De wolf werd in 1897 voor het laatst in het wild in Nederland gespot. Inmiddels is deze bezig aan zijn terugkeer. De afgelopen jaren zijn de dieren herhaaldelijk in ons land gespot, onder meer op de Veluwe. Overigens mogen we nog niet stellen dat de wolf zich weer in Nederland gevestigd heeft. Daarvan is pas sprake als een wolf een partner vindt, een territorium ontstaat, er jongen komen en een roedel vormt. Hoewel de wolf – mede dankzij sprookjes als Roodkapje – als een boeman te boek staat, hoeven we zeker niet te vrezen voor het moment waarop de wolf terugkeert.

Bronmateriaal

"Wolf bezocht Twente en vertrok weer" - Staatsbosbeheer
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door GrottesdeHan (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd