Woestijnmangroves nemen enorme hoeveelheden koolstof op

Woestijnmangroves op rotsachtige kustgronden hebben in de afgelopen duizenden jaren enorme hoeveelheden koolstof opgeslagen. Verwijdering van deze mangrovebossen heeft daarom ernstige gevolgen.

Wetenschappers van de University van California hebben ontdekt dat kleine woestijnmangroves die aan de Baja California groeien, tot wel vijf keer meer koolstof opslaan dan hun grotere tropische broers. De woestijnmangroves hebben maar een totaal landoppervlak van ongeveer 1% maar slaan tot wel 30% van de regionale ondergrondse koolstof op. “Mangroves vormen maar een dunne laag vegetatie tussen de oceaan en land,” zegt hoofdonderzoeker Paul Ezcurra. “Maar toch kunnen ze enorme hoeveelheden koolstof opslaan.”

Onderzoekers zijn bezig met de voorbereiding van mangrove bodemmonsters voor koolstofanalyse. Credits: Octavio Aburto / iLCP
Onderzoekers zijn bezig met de voorbereiding van mangrove bodemmonsters voor koolstofanalyse. Credits: Octavio Aburto / iLCP

Turf
De onderzoekers verzamelden voor hun studie bodemmonsters van diep onder de mangrovewortels. Dit deden ze bij twee woestijn lagunes en twee tropische lagunes. Vervolgens berekenden ze de hoeveelheid opgeslagen koolstof bij de vier locaties. Wat blijkt? Onder de woestijnmangroves zit een 2000 jaar oude turflaag die wel vier meter hoog is. Deze turf werkt als een soort spons voor koolstof. De mangroves die zich op vlakkere kusten bevinden, hadden een veel minder grote turflaag. Dat komt omdat deze mangrovebossen mee verplaatsen met de stijgende zeespiegel door de toegenomen afzetting van sediment van de rivieren. De woestijnmangroves aan de Baja California konden zich niet verplaatsen, waardoor ze een turflaag aanlegden om om te gaan met de stijgende zeespiegel.

“De resultaten laten duidelijk zien hoe deze ecosystemen zich voor duizenden jaren hebben aangepast aan klimaatverandering en zeespiegelstijging”

Verband
“De resultaten laten duidelijk zien hoe deze ecosystemen zich voor duizenden jaren hebben aangepast aan klimaatverandering en zeespiegelstijging,” zegt Octavio Aburto-Oropeza, een van de onderzoekers. “Als we het verband tussen de natuurlijke geschiedenis en de koolstofopslag van mangroves beter begrijpen, kan dat ons meer inzicht geven in de toekomstige klimaatverandering en zeespiegelstijging.”

“Onze studie wijst op het belang van behoud van mangrovebossen,” vertelt onderzoeker Exequiel Ezcurra. Op dit moment worden er aan de kustlijnen veel mangrovegebieden weggehaald. Wetenschappers schatten dat er per jaar zo’n 3 procent mangrovebossen verdwijnen door menselijke activiteiten. Dit heeft ernstige gevolgen. Verwijdering van de mangrove leidt namelijk tot de vrijlating van duizenden jaren oude koolstofopslag in de atmosfeer. Dit werkt verdere klimaatverandering in de hand. “Hopelijk laat dit onderzoek zien dat de bescherming van mangroves hoger op de agenda moet komen.”

Bronmateriaal

"New Study Shows Desert Mangroves Are Major Source of Carbon Storage" - University of California - San Diego
afbeelding bovenaan artikel is gemaakt door Octavio Aburto / iLCP

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd