WK-poules bedreigen ‘magische’ Kaapse gier

Bijgeloof viert hoogtij in WK-land Zuid-Afrika. En dat gaat ten koste van de Kaapse gier. Zuid-Afrikaanse gokkers zijn ervan overtuigd dat het oproken van de hersenen van de zeldzame vogel hen magische krachten geeft; ze zouden dankzij het goedje de uitkomst van elke WK-wedstrijd kunnen voorspellen.

De Kaapse gier is een opvallende, maar ook zeldzame verschijning. De vogel heeft het niet gemakkelijk in Zuid-Afrika. Er is steeds minder voedsel beschikbaar en elektriciteitsmasten kosten vele vogellevens. Daarnaast wordt de gier ook veelvuldig opzettelijk vergiftigd.

Dat de veronderstelde magie van de vogel nu ook nog zijn tol gaat eisen, is waarschijnlijk teveel gevraagd, zo waarschuwen deskundigen. “Ons onderzoek suggereert dat het doden van gieren voor zogenaamd traditioneel gebruik ervoor kan zorgen dat de gier in delen van Zuid-Afrika binnen een halve eeuw uitsterft,” legt onderzoeker Steve McKean uit. “In het ergste geval kan de Kaapse gier-populatie binnen twaalf jaar ineenstorten.”

Goedkoop is de magische gier overigens niet; een klein stukje van het brein is in flesjes verkrijgbaar en kost vijf euro. Een hele gier is nog prijziger: ongeveer 180 euro.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd