WK 2010: Het is stil in Zuid-Afrika

Tijdens het WK 2010 schreeuwen 69.070 voetbalfans in het nieuwe Groenpunt Stadion zo hard als ze kunnen om hun favoriete spelers aan te moedigen. De bewoners van Kaapstad horen tijdens de wedstrijden helemaal niets. Hoe dit komt? Slimme bouwkunde!

Het open Groenpunt Stadion in Kaapstad is geluidwerend gebouwd. Rondom de ring van het stadion zijn 9.000 glazen panelen bevestigd met een dikte van ruim een centimeter. De panelen leunen op een sterke constructie van Teflon (polytetrafluoretheen) en glasvezel. Het resultaat: geluid van de tribunes verlaat het stadion niet, maar kaatst terug.

Nog een pluspunt: de vorm van het stadion is een beetje ingedeukt. Dit is handig, want het waait vaak erg hard in Kaapstad. Dit komt door twee grote oceaanstromen: een koude stroom van de Atlantische Oceaan, en een warme stroom die afkomstig is van de Indische Oceaan. Turbulente stormen krijgen door de vorm van het stadion geen grip op de spelers. En ook niet op de bal. Kortom, de uitslag van een wedstrijd wordt niet plotseling beïnvloed door een windvlaag. Handig!

Hieronder foto’s van het nieuwe stadion.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd