Witte vlekken op Ceres blijven een mysterie

witte-vlekken-ceres

Ruimtesonde Dawn cirkelt al bijna een half jaar om de dwergplaneet Ceres, maar nog steeds is het onduidelijk hoe Ceres aan zijn witte vlekken komt.

Dawn heeft een nieuwe detailfoto gemaakt van witte vlekken in de krater Occator. De resolutie bedraagt 140 meter per pixel. Het is onduidelijk wat de witte afzettingen zijn op de kraterbodem. Het ruimtevaartuig zal in december in een lagere baan om Ceres cirkelen, waardoor we eindelijk erachter komen of de mysterieuze afzettingen uit bevroren water, zout of iets anders bestaan.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft ook een 3D-weergave gemaakt van de krater Occator. Hier is goed te zien dat de witte vlekken afzettingen zijn en dus geen bergen. Het lijkt wel alsof ‘iemand’ met een spuitbus op het oppervlak van Ceres heeft gespoten.

Uiteraard houdt Dawn zich niet alleen bezig met de heldere vlekken op Ceres. De ruimtesonde moet ook meer inzicht geven in de verschillen tussen Ceres en het hemellichaam dat het ruimtevaartuig eerder bestudeerde: Vesta. Ceres en Vesta maken beiden deel uit van de planetoïdengordel. Het zijn de meest massieve objecten die in deze gordel te vinden zijn. Wetenschappers willen graag achterhalen in hoeverre de twee hemellichamen op elkaar lijken en van elkaar verschillen en zo meer inzicht krijgen in de evolutie van Ceres en Vesta.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd