Witte kerst

   COMMENTAAR  “I’m dreaming of a white christmas. Just like the ones I used to know.” Bing Crosby zong het ooit; iedereen droomt er nu van: een witte kerst. Een kerst is niet geslaagd als het niet sneeuwt. En de sneeuw moet ook blijven liggen, anders is er niets aan. Kunnen we niet gewoon discussiëren over biefstuk of varkenshaas?

  De kans op een witte kerst is ongeveer zes procent in Nederland. De laatste witte kerst was in 1981. Het is op zijn zachtst gezegd apart dat mensen zich ieder jaar druk maken over het weer. Waarom moet het per se sneeuwen? Is een onweersbui niet goed? Of een hagelstorm? Nee, sneeuw moet het zijn.

  Mensen associëren kerst vrijwel altijd met sneeuw. Het begon met Charles Dickens ‘A Christmas Carol’. In dit boek uit de negentiende eeuw noemt Dickens enkele bekende kerstrituelen. Toen Dickens nog kind was sneeuwde het vrijwel altijd in december. Dit werd veroorzaakt door de kleine ijstijd (1810-1820). Het is dan ook logisch dat de beste man kerst met sneeuw associëert en wij dat – mede dankzij hem – nog steeds doen.

  Maar er is meer. Rond kerst is er altijd weinig nieuws te brengen. In deze komkommertijd zoeken media naar nieuws. De discussie over een witte kerst is makkelijk nieuws en mensen vinden het altijd leuk. Misschien wel omdat kerst en sneeuw mensen een vertrouwd en behaaglijk gevoel geven.

  Moeten we daar niet mee stoppen? De afgelopen week lag het hele land stil door de sneeuw. Waarom moet het dan nog tijdens de feestdagen sneeuwen, als iedereen al een portie heeft gehad? Al 28 jaar zijn mensen teleurgesteld omdat het niet sneeuw tijdens kerst. Dat ene jaartje dat het wel sneeuwt zet echt niet alles recht. Laten we gewoon genieten van sneeuw buiten de kerst om. En als het sneeuwt tijdens kerst, dan is dat mooi meegenomen!

  Diegenen die per se een witte kerst willen, raad ik aan om te vertrekken naar het buitenland. Ga naar gebieden als Alaska, Groenland, Noorwegen en Zweden. Daar hebben zij gegarandeerd een witte kerst (meer dan 90 procent kans). Of maak zelf sneeuw. Dat kan tegenwoordig ook nog. Ik geniet vandaag van het heerlijke eten, de kerstboom en familie. Dat zijn voorspellingen die jaarlijks wél uitkomen. Heerlijk!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd