Witte Huis wil niet naar de maan

Als Obama zijn zin krijgt, gaan astronauten niet naar de maan. In een budgetvoorstel van Obama gaat er geen geld naar de Ares 1-raket en het Constellation-programma. In plaats daarvan moet NASA klimaatverandering in de gaten houden vanuit de ruimte en een nieuwe raket ontwikkelen.

In het budgetvoorstel van komende maandag is volgens bronnen geen geld vrijgemaakt voor het Constellation-programma. Constellation zet mensen in 2020 op de maan. Ook de Ares I-raket verdwijnt: de raket die mensen in de ruimte brengt. Daarnaast zal de Ares V-raket het daglicht niet zien. Er komen geen maanlanders en geen maanbasissen. “Het is niet zo dat we per se naar de maan moeten”, zei iemand van de Amerikaanse regering.

Daarentegen komt er wel een nieuwe zware raket, die in de toekomst mensen in een baan om de aarde brengt. Daarnaast wil het Witte Huis dat NASA zich focust op aardse wetenschappelijke projecten, zoals het onderzoeken van klimaatverandering en het ontwikkelen van nieuwe technologieën om ooit een bemande expeditie naar een asteroïde of planeet te ondernemen.

Nogmaals: het zijn geruchten. De bronnen die Amerikaanse kranten hebben ingelicht durven niet naar buiten te komen, omdat ze bang zijn dat ze hun baan verliezen. Maandag weten we of NASA de pineut is of niet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd