Witte gaten: informatie verdwijnt voor altijd

Zoekt u een plek waar u uw pornoboekjes, uw schoonmoeder of uw donkere geheimen voor altijd weg kunt stoppen? Misschien is een zwart gat iets. Of nee, toch niet. Volgens Stephen Hawking lekken zwarte gaten straling (Hawkingstraling), die informatie bevat over de inhoud. Toch beweren onderzoekers dat er ook zwarte gaten bestaan die als eeuwige kluizen dienen.

Wetenschapper Stephen Hsu, een naam die al eens eerder opdook in een artikel op Scientias.nl, berekende of een wit gat – de omgekeerde versie van een zwart gat – net als een zwart gat straling uitstoot.

Een wit gat is een hypothetisch hemellichaam dat energie, sterren en andere materie uitspuwt. Toch bevinden witte gaten zich in een perfect vacuüm, waar geen plek is voor Hawkingstraling. “Uit de berekeningen komt naar voren dat een wit gat eigenlijk een zwart gat zonder straling is”, zegt Hsu. “Dat is erg raar.”

Mochten witte gaten bestaan, dan ontploffen ze razendsnel. Zo snel, dat we ze niet kunnen observeren. “Maar misschien dat fysici van een geavanceerde beschaving een wit zwart gat kunnen creëren zonder dat het object verdampt”, zegt Hsu. En zo’n wit gat is beter dan een papierversnipperaar. Hoeveel informatie je ook in de kluis stopt, inbrekers kunnen er niets in vinden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd