Witte dwerg uit elkaar gescheurd in bolvormige sterrenhoop

 ASTRONOMIE  Wetenschappers hebben een restant van een ster gevonden. De oorspronkelijke ster is door een zwart gat uit elkaar gescheurd. Dit is de eerste keer dat astronomen zo’n gebeurtenis zien buiten een centrum van een sterrenstelsel. De ster is namelijk verscheurd in een bolvormige sterrenhoop.

De verscheurde ster werd gevonden met de Chandra röntgentelescoop. De telescoop vond een extreem heldere röntgenbron in NGC 1399, een elliptisch sterrenstelsel op een afstand van 65 lichtjaar bij de aarde vandaan. De röntgenbron is helderder dan stellaire röntgenbronnen, maar minder helder dan de röntenbronnen van supermassieve zwarte gaten.

Na het onderzoeken van de data blijkt dat de bron in een bolvormige sterrenhoop zit, een cluster met veel op elkaar geplakte sterren. Het uit elkaar gescheurde gas bevindt zich bij een zwart gat met een massa van minimaal duizend zonnen. De afwezigheid van waterstof en de overvloedige aanwezigheid van zuurstof toont aan dat het gaat om het gas van een witte dwerg: de laatste fase van een zonachtige ster, die door haar waterstof heen is en een hoge concentratie zuurstof achterlaat.

“We vermoeden dat de witte dwerg te dicht bij het zwarte gat was”, vertelt Joel Bregman van de universiteit van Michigan. “Door de extreme krachten werd de ster uit elkaar getrokken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd