Witte dwerg goed zichtbaar door nova

 ASTRONOMIE  Japanse astronomen hebben een interessant object gefotografeerd: een ster die woensdag plotseling 800.000 keer helderder werd. Waarschijnlijk hebben K. Itagaki en Hitoshi Yamaoka een WZ Sagittae nova ontdekt. Het object is met een goede verrekijker of telescoop te zien.

Een WZ Sagittae nova ontstaat wanneer een ring van materie rondom een witte dwerg onstabiel wordt. Een deel van de materie valt op het oppervlak van een witte dwerg. De witte dwerg wordt vervolgens te zwaar, waardoor er een explosieve nova plaatsvindt.

De ster steeg in helderheid van de vijftiende magnitude (14,76) naar de achtste magnitude (7,3). Ondanks deze forse stijging is het object niet met het blote oog te zien.

Waarom is het object waarschijnlijk een WZ Sagittae nova? Astronomen menen dat de witte dwerg veel helderder zou worden als het om een normale nova zou gaan. Toch kan een dwergnova ook uitgesloten worden, omdat het object daarvoor te helder is geworden.

Het object GSC1.2 05325-01837 in het sterrenbeeld Eridanus heeft haar piek al bereikt. Momenteel dooft de ster langzaam uit. Het is heel goed mogelijk dat de ster in de toekomst weer plotseling helderder wordt door een nova. Dit is namelijk gangbaar bij WZ Sagittae nova’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd