Christenen herdenken het laatste avondmaal van Jezus op witte donderdag. Nieuw onderzoek wijst erop dat het eigenlijk witte woensdag zou moeten zijn.
In het evangelie van Mattheüs, Marcus en Lucas staat beschreven dat het laatste avondmaal samenviel met Pesach, een bekende Joodse feestdag. Maar Johannes stelt in zijn evangelie dat het een dag voor Pesach plaatsvond. En dat is opvallend, zo stelt onderzoeker Colin Humphreys.
Tegenstrijdig?
“Hoe je ook over de Bijbel denkt, het is een feit dat joden de Pesach-maaltijd nooit met een andere maaltijd zouden verwarren,” vertelt hij. “Dus dat de evangeliën elkaar op dit punt tegenspreken, is lastig te begrijpen. Veel wetenschappers zeggen dat je om deze reden de evangeliën niet kunt vertrouwen. Maar als we de wetenschap en de evangeliën hand in hand laten gaan, kunnen we bewijzen dat er geen sprake is van een tegenstrijdigheid.”
WIST U DAT…
Kalender
Volgens Humphreys hadden Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes het wel over dezelfde dag, maar gebruikten ze simpelweg een andere kalender. Jezus en de eerste drie evangelisten zouden de ouderwetse Joodse kalender hebben gebruikt. Johannes zou de maankalender hebben benut: een kalender die in die tijd veelvuldig werd gebruikt.
Woensdag
Als Humphreys theorie klopt, betekent dat dat witte donderdag eigenlijk op een woensdag hoort te vallen. Dat lijkt niet zo’n gek idee. Tussen het Laatste Avondmaal en de kruisiging vonden heel veel gebeurtenissen plaats (onder meer de arrestatie, de ondervraging en het proces van Jezus). Eigenlijk teveel voor één dag. Als het laatste avondmaal een dag eerder plaatsvond, wordt dat anders.
Voor wie meer wil weten: Humphreys doet zijn theorie in het boek ‘The Mystery Of The Last Supper‘ uit de doeken.