‘Witte daken kunnen klimaatverandering bestrijden’

  Men neme een blik witte verf. Ga op de nok van uw huis staan, haal het deksel van de verf eraf, tel tot drie en draai het blik om. Is ‘ie leeg? U heeft zojuist het klimaatprobleem opgelost! Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat witte daken – als ze in grote getale voorkomen – de opwarming van de aarde kunnen tegengaan.

  Het is niet voor niets dat mensen in de woestijn vaak witte kleding dragen. Zwart trekt meer fotonen aan en reflecteert minder goed. Er waren dan ook al meer mensen op het idee gekomen om daken wit te verven, maar het is voor het eerst dat ook onderzoekers zich op deze mogelijkheid stortten. En zij komen met een opmerkelijke oplossing. Als mensen wereldwijd hun daken wit verven dan kan dat een veelbetekenende impact op de opwarming van de aarde hebben. Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze een computersimulatie maakten met daarin een hoofdrol voor ‘witte steden’.

  “Ons onderzoek laat zien dat witte daken, in ieder geval in theorie, een effectieve methode in het verminderen van de warmte in de stad kunnen zijn,” vertelt onderzoeker Keith Oleson. “Het blijft afwachten of het echt haalbaar is voor steden om alle daken wit te verven, maar het idee is nader onderzoek zeker waard.” Er is ook nog wel nadere bestudering nodig om te kijken of het zin heeft om daken wit te verven. Als een stad op een hogere breedtegraad ligt, zal er meer energie nodig zijn om de huizen met witte daken te verwarmen, waardoor de kleur misschien niet opweegt tegen het enorme energieverbruik.

  In vergelijking met de aangrenzende landelijke gebieden zijn de wereldsteden echte ‘eilanden van warmte’. Ze worden onder meer gekenmerkt door zwarte asfaltwegen en donkere daken. Dat is ook de reden waarom het in steden gemiddeld zo’n één tot drie graden Celsius warmer is dan op het platteland.

  Bronmateriaal

  "Cooling Cities with White Roofs" - News.softpedia.com

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd