Wiskundige ontdekt grootste priemgetal tot nu toe

getallen

Professor Curtis Cooper heeft – met behulp van zijn computer – het grootste mersennepriemgetal ooit ontdekt. Het priemgetal is maar liefst 17.425.170 cijfers lang.

Het nieuwe priemgetal is 2 tot de macht 57.885.161 -1. Het priemgetal zien? Klik hier!

Computer
Om het grootste priemgetal te achterhalen, werkte een computer op de universiteit van Central Missouri gedurende 39 dagen non-stop door. Het resulterende priemgetal behoort tot een speciale klasse priemgetallen: de mersennepriemgetallen. Tot op heden zijn – met dit nieuwe priemgetal meegerekend – 48 mersennepriemgetallen ontdekt.

Hoe zat het ook alweer?

Een getal is een priemgetal als het enkel door zichzelf en door één gedeeld kan worden. De eerste priemgetallen zijn bijvoorbeeld 2, 3, 5 en 7. Een mersennepriemgetal is een mersennegetal dat een priemgetal is. Een mersennegetal is een positief heel getal dat één kleiner is dan de macht van 2. In formulevorm: mersennegetal = 2^n-1. De eerste mersennepriemgetallen zijn 3, 7, 31 en 127.

GIMPS
De zoektocht naar mersennepriemgetallen krijgt de laatste jaren een impuls van Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS). Vrijwilligers kunnen een gratis programma op hun pc downloaden om te zoeken naar onbekende mersennepriemgetallen. De veertien grootste mersennepriemgetallen zijn op deze manier gevonden.

Alle vrijwilligers
Hoewel de computer van Curtis Cooper het priemgetal ontdekt heeft, zal de ontdekking worden toegeschreven aan alle vrijwilligers die hun pc door miljoenen kandidaten voor priemgetallen hebben laten worstelen.

Overigens zit het werk van GIMPS er met de ontdekking van dit enorme priemgetal nog niet op. De vrijwilligers van GIMPS hopen uiteindelijk een priemgetal dat 100 miljoen cijfers lang is, te ontdekken.

Bronmateriaal

"GIMPS Project Discovers Largest Known Prime Number, 257,885,161-1" - Mersenne.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door e y e / s e e (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd