WISE worstelt verder

WISE is stervende, maar NASA gunt de telescoop voorlopig nog geen rust. De Wide-field Infrared Survey Explorer heeft ondanks het feit dat diens koelvloeistof op is, opdracht gekregen om onderzoek te gaan doen naar de asteroïden en kometen in de omgeving van de aarde. Ook bruine dwergen nabij de zon dienen nader bestudeerd te worden.

WISE heeft twee koeltanks die voorkomen dat deze te warm wordt. De koelvloeistof is nu zo goed als op en WISE wordt warmer. Zodra de telescoop te warm wordt, kunnen de infrarooddetectoren geen goede data meer afleveren.

Dat moment is nabij, maar vooralsnog houdt WISE kranig stand. “Twee van de vier infrarooddetectoren werken nog, dus we kunnen deze gebruiken in onze zoektocht naar asteroïden en kometen,” vertelt Amy Mainzer van NASA. Die nieuwe missie vraagt om een nieuwe naam en die luidt NEOWISE: een samentrekking van NEO (near-Earth object) en WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer).

Hoewel het lot van WISE treurig te noemen is, benadrukt NASA vooral wat de telescoop allemaal voor elkaar gebokst heeft. In krap tien maanden tijd heeft WISE meer dan 1,8 miljoen foto’s gemaakt, negentien kometen en meer dan 33.500 asteroïden ontdekt. En men verwacht in de toekomst op basis van de plaatjes van WISE nog veel meer ontdekkingen te kunnen doen.

Bronmateriaal

Persbericht NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd