WISE ontdekt zijn eerste bruine dwergster

NASA’s Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) heeft voor het eerst een bruine dwergster ontdekt. Natuurlijk heeft de satelliet er direct een fraaie foto van gemaakt waarop de bruine dwergster als een grote groene stip zichtbaar is. De bruine dwerg is met een temperatuur van ongeveer 326 graden Celsius één van de koelste bruine dwergen ooit.

De bruine dwerg heeft de naam WISEPC J045853.90+643451.9 gekregen en staat op een afstand van zo’n achttien tot dertig lichtjaar van de aarde.

Bruine dwergen bestaan uit gas en zitten qua grootte precies tussen een ster en planeet in. Ze starten als sterren, maar missen de massa om atomen te fuseren en licht te geven. Naarmate de tijd vordert, koelen de mislukte sterren af totdat ze alleen nog maar in infrarood licht te zien zijn.

Het is goed mogelijk dat er nabij onze zon nog veel meer bruine dwergen zijn, maar dat we ze simpelweg niet kunnen zien. Men verwacht dat de kiekjes van WISE uiteindelijk honderden bruine dwergen zullen ontmaskeren.

De bruine dwerg kleurt op de foto's groen omdat deze in infrarood licht gefotografeerd is. Foto: NASA / JPL-Caltech / UCLA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd