WISE kiekt Rozettenevel

NASA’s Wide-field Infrared Explorer (WISE) heeft een mooie foto gemaakt van de Rozettenevel. De bloemvormige nevel bevindt zich in het sterrenbeeld Eenhoorn en is welbeschouwd een gigantische wolk van gas en stof waarin vele sterren ontstaan. De Rozettenevel bevindt zich op een afstand van 4500 tot 5000 lichtjaar van de aarde.

In het midden van de nevel bevindt zich een cluster sterren, genaamd NGC 2244. De meest massieve sterren produceren enorme hoeveelheden ultraviolette straling. De Rozettenevel is met het naakte oog niet te zien, maar NGC 2244 is met behulp van een goede verrekijker of kleine telescoop goed waar te nemen.

WISE legde de nevel in vier kleuren vast. Elke kleur staat voor een golflengte van infrarood licht. Het blauw en cyaan is licht dat vooral van de sterren komt. Groen en rood komt van warm stof.

WISE heeft sinds zijn lancering al menig mooi kiekje afgeleverd. Het lijkt verstandig om nog even van de mooie foto’s te genieten, want onlangs werd bekend dat WISE stervende is. De satelliet nadert het einde van diens korte leven. Gepland, maar niet minder jammer.

Foto: NASA / JPL-Caltech / UCLA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd