‘WISE gaat geweldige dingen vinden’

 ASTRONOMIE  De Wide-field Infrared Survey Explorer – kortweg: WISE – vertrekt over vier dagen op missie. Dat maken experts van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) vandaag bekend. De lancering van de telescoop vindt vrijdag 11 december plaats op de Vandenberg Air Force Base in Californië.

WISE gaat met behulp van infrarode golflengtes het heelal bestuderen. De telescoop is zo’n 3,3 meter groot en bevindt zich op dit moment in de laatste testfase. WISE zal de komende zeven maanden zo’n anderhalf miljoen foto’s maken en zo onbekende delen van het heelal blootleggen. “Wij zullen enkele honderden bruine dwergen vinden die op dit moment onbekend zijn,” vermoedt onderzoeker Edward L. Wright. “Veel bruine dwergen zijn te koud om met gewoon licht zichtbaar te zijn. WISE zal de meeste van hen wel zien. Het zal best opwindend zijn om te weten hoeveel bruine dwergen er zijn en welke leeftijd deze hebben.”

“We verwachten dat we nieuwe informatie krijgen over hoe sterren zich in de melkweg vormen. (…) We weten dat veel sterren planeten hebben. Volgende observaties met grote telescopen zoals de komende James Webb Space Telescope kunnen grote planeten die zich rondom de bruine dwergen bevinden en door WISE ontdekt zijn, vinden. WISE zal een groot, nog nooit onderzocht deel van het heelal onderzoeken. Ik verwacht dat hetgeen we vinden geweldig is. Er is nog steeds zoveel dat we niet weten. De meest opwindende ontdekking zal misschien wel iets zijn waarvan we ons niet eens realiseerden dat het er was.”

Bronmateriaal

"WISE Takes Off in 4 Days" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd