Winter kost bijna 12 procent van de bijenkoloniën de kop

Het aantal honingbij-koloniën is afgelopen winter met bijna 12 procent afgenomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers trekken die conclusie na een onderzoek onder imkers in 29 landen. Al deze imkers samen waren bij aanvang van het onderzoek verantwoordelijk voor zo’n 400.000 bijenkoloniën. 11,9 procent van die koloniën overleefden de winter niet.

Ierland
De verliezen waren lang niet in elk land even groot. “Dit jaar waren de verliezen het grootst in Ierland en Noord-Ierland, gevolgd door Wales en Spanje,” vertelt onderzoeker Alison Gray.

WIST JE DAT…

Andere verdeling
En daarmee zijn de verliezen ook wat anders verdeeld dan vorig jaar. Vorig jaar waren de verliezen in Centraal-Europa en landen in het oosten het grootst. “Dit jaar zijn de verliezen hoger in het westen en noorden, hoewel Spanje zowel dit jaar als vorig jaar veel verliezen leed,” stelt Gray.

Verklaring
Opvallend veel koloniën verdwenen na problemen met hun koningin. “Dat moeten we nader uit gaan zoeken.” De onderzoekers wijzen erop dat de lente en vroege zomermaanden van 2015 (van maart tot juli) opvallend koud waren in Noorwegen, Schotland, Denemarken, Zweden en Ierland. De gemiddelde temperaturen lagen tussen de 12,8 en 14,4 graden Celsius. Dat heeft mogelijk een negatief effect gehad op de ontwikkeling van koloniën en kan mogelijk deels verklaren waarom zoveel koloniën verdwenen zijn.

De resultaten zijn hoe dan ook zorgwekkend. “De cruciale rol die honingbijen spelen als het gaat om het bestuiven van gewassen, betekent dat het op peil houden van het aantal koloniën heel belangrijk is voor de landbouw, de economie en voedselzekerheid. Honingbijen bestuiven ook veel bloeiende planten en bomen die van belang zijn voor wilde diersoorten en spelen dus een belangrijke rol in het behoud van de natuur en biodiversiteit.”

Bronmateriaal

"Honey bee colonies fall by nearly 12%" - University of Strathclyde Glasgow
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jon Sullivan (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd