Recensie van Michael Crichton’s laatste boek: Micro

De in 2008 overleden schrijver van Jurassic Park liet in zijn nalatenschap een flink deel van het manuscript van Micro achter. Richard Preston heeft deze thriller over een op hol geslagen onderzoek in de biowetenschappen nu voltooid.

Micro speelt zich af in de Verenigde Staten en gaat over zeven getalenteerde Amerikaanse studenten die door een modern bedrijf genaamd Nanigen MicroTechnologies worden uitgenodigd om naar Hawaï te komen. Hier werken zij aan de allernieuwste biotechnologie. Maar als snel komen zij er achter dat Nanigen andere plannen met ze heeft.

Plot
In de regenwouden van Oahu creëert de op geld bezonnen directeur van Nanigen, Vin Drake, triljoenen micro-organismen en tienduizenden bacteriën om lucratieve medicijnen mee te maken. Iets wat hem en zijn zakenpartners heel veel geld zal opleveren. Maar bij het bedrijf is de ethiek ver te zoeken: Drake is zelfs in staat om te moorden voor zijn doel. Wanneer de studenten achter Drake’s geheime plan komen om dodelijke wapens te creëren, worden zij plots geconfronteerd met het vijandige bedrijf dat maar één ding wil en dat is hun onschadelijk maken. De studenten zullen het moeten opnemen tegen allerlei doodenge insecten die plots zo groot als huizen lijken. En dan is de vraag natuurlijk: wie overleeft deze strijd op leven en dood? Ze hebben slechts 48 uur de tijd om Drake te stoppen.

Science-fiction
Het boek is erg spannend en helemaal geschreven in de stijl van Crichton: pure science-fiction vol avontuur. Het verhaal kent meerdere ‘twists’ waardoor het verhaal spannend blijft. Maar het boek is soms ook voorspellend: neem de zeven ‘helden’. Zo is Peter de leider, Karen de strijder, Erika flirt met iedereen en Danny maakt altijd problemen. Ze maken ruzie met elkaar, maar er is ook een liefde tussen leden van de groep. Maar ondanks deze ‘typetjes’ is het een mooi verhaal geworden over mensen in een doodenge micro-wereld: gevechten tegen levensgrote wespen en vogels maar ook micro vliegtuigen die het gevecht aan gaan met micro vleermuizen.

Michael Crichton
Crichton (Chicago, 23 oktober 1942 – Los Angeles, 4 november 2008) studeerde af in geneeskunde aan Harvard. Tijdens zijn studietijd schreef hij al boeken waarin wetenschap altijd een rol speelt. Hij werd het meest bekend met zijn boek Jurassic Park, dat later ook werd verfilmd door Steven Spielberg. Daarnaast was hij de schrijver en producer van de televisieserie ER en gaf hij af en toe lezingen over de gevaren van wetenschap en politiek. Op 66-jarige leeftijd stierf hij aan de gevolgen van kanker. Ongeveer een derde van Micro heeft hij zelf geschreven, tot aan zijn dood in 2008.

Wilt u deze spannende thriller ook op uw boekenplank hebben? Bestel het boek ‘Micro’ dan bij Bol.com!

Bronmateriaal

Het boek Micro geschreven door Michael Crichton en Richard Preston.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd