Winnen: het boek ‘Hoe word ik astronaut?’

Het ultieme handboek voor ruimtevaarders is uit. En wij mogen vijf exemplaren weggeven!

Let op! Deze winactie is inmiddels gesloten. Wil je dit boek toch hebben? Je kunt het hier bestellen!

Velen dromen ervan: ruimtevaarder worden. Maar ja, hoe doe je dat? Wat moet je kunnen? Welke eigenschappen moet je hebben? En hoe is het eigenlijk om langdurig in de ruimte te vertoeven? Is dat wel zo leuk als je denkt? Het zijn ongetwijfeld vragen die André Kuipers, de Nederlander die twee keer naar het internationale ruimtestation vloog en in totaal 204 dagen in de ruimte vertoefde, ongetwijfeld vaker krijgt. Wie benieuwd is naar de antwoorden hoeft de astronaut niet langer te stalken; hij heeft ze namelijk – samen met wetenschapsjournalist Govert Schilling – opgeschreven. Het resultaat is een prachtig (kinder)boek met de veelzeggende titel ‘Hoe word ik astronaut?

Ultiem handboek
De achterflap presenteert het boek als ‘het ultieme handboek voor toekomstige ruimtevaarders‘ en daar is niets aan gelogen. Want in het boek komen heel wat aspecten van de ruimtevaart aan bod. Zo wordt uitgelegd hoe raketten werken, welke ruimteschepen er zijn, welke kleding astronauten dragen en wat astronauten in het internationale ruimtestation precies doen. Maar je leest bijvoorbeeld ook hoe je in de ruimte naar het toilet gaat en kunt douchen, eten en sporten.

Carrière maken als astronaut
En natuurlijk komt ook het carrièrepad van de astronaut aan bod. Zo staat er een uitgebreide checklist in het boek die onthult wat je nodig hebt om astronaut te worden. Zo moet je goed kunnen leren, goed bestand zijn tegen extreme omstandigheden en komen ook een duik- en vliegbrevet van pas. Tegelijkertijd zijn er ook eigenschappen die wat minder handig zijn, zoals prikangst (tijdens de opleiding en eventuele ruimtevlucht vinden heel wat medische onderzoeken plaats) en claustrofobie (een ruimteschip is doorgaans nogal krap en ook in het ISS kun je niet zomaar even naar buiten wandelen als de muren op je afkomen). Ook het sollicitatieproces komt aan bod, net als de astronautentraining.

Tips
Wat het boek extra leuk maakt, is dat er ook tips in staan waarmee kinderen zelf al een klein beetje kunnen ervaren hoe het is om astronaut te zijn. Simpelweg door zich onder water te begeven en zo een beetje te voelen hoe het is om gewichteloos te zijn of door in een achtbaan na te gaan hoe goed ze bestand zijn tegen G-krachten.

Zomaar één van de mooie tekeningen in het boek ‘Hoe word ik astronaut?’.

Prachtige tekeningen
Daarnaast verdient ook Daniëlle Futselaar een dikke pluim. De illustratrice, onder meer bekend van haar illustratiewerk voor NASA, maakte voor ‘Hoe word ik astronaut?‘ prachtige tekeningen. Op sommige bladzijden lijken ze bijna tot leven te komen.

Al die tekeningen, tips en weetjes samen vormen een prachtig boek dat ik, zodra het recensie-exemplaar op de mat viel, gelijk aan onze eigen achtjarige dochter heb moeten afstaan. En sindsdien vliegen de feitjes over het astronautenbestaan ons gevraagd en ongevraagd om de oren. Haar interesse is gewekt. Dat effect zal het boek ongetwijfeld op nog veel meer jonge lezertjes hebben. En wie weet waar het toe leidt..misschien moeten hun ouders over een jaar of twintig met klamme handjes toezien hoe hun kind plaatsneemt in een krappe capsule op een enorme, brullende raket. En dan zullen zij ongetwijfeld nog eens met gemengde gevoelens terugdenken aan dat prachtige, enthousiasmerende boek waarmee het ooit begonnen is en dat er nu voor zorgt dat het hele gezin tot het einde van die lange ruimtemissie peentjes zweet.

Durf jij het boek toch nog aan een toekomstige ruimtevaarder cadeau te geven? Dan hebben we goed nieuws; wij mogen vijf exemplaren weggeven! Kans maken? Stuur een mailtje met je naam, adres en een korte motivatie waarom jij dit boek graag zou willen winnen naar info[@]scientias.nl. En wie weet valt het boek binnenkort bij jou op de mat!

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd