Windmolens hebben verkeerde kleur

Wetenschappers hebben ontdekt dat de kleur van windmolens invloed heeft op het aantal insecten dat deze aantrekken. De witte of grijze torens lokken heel wat insecten richting de roterende bladen en dat verklaart mogelijk waarom insecteneters zoals vogels en vleermuizen zo vaak door toedoen van een windmolen het loodje leggen.

Windmolens worden grijs of wit geverfd, omdat ze dan duidelijk uit het landschap springen en dieren op afstand blijven. Maar insecten lijken de opvallende kleuren bijzonder mooi te vinden, zo blijkt ook uit het experiment dat de onderzoekers deden.

Paars
Ze legden gekleurde bladen naast een dertien meter hoge windmolen in het gras en keken wat er ging gebeuren. De resultaten zijn opvallend. Wit, grijs en geel trokken de meeste insecten aan. De minst aantrekkelijke kleur was paars.

WIST U DAT…

Ultraviolet
De onderzoekers concluderen ook dat ultraviolette en infrarode componenten van kleuren – deze zijn onzichtbaar voor ons mensen – invloed hebben. Meer ultraviolet en infrarood trekt ook meer insecten aan.

De wetenschappers concluderen niet dat alle windmolens per direct paars moeten worden geverfd, maar geven wel aan dat een andere kleur het aantal dode vogels en vleermuizen kan verminderen. De onderzoekers vermoeden bovendien dat ook andere factoren aan het aantal dode dieren bijdragen. Zo zou de hitte die de windmolens genereren ook insecten aantrekken. Vleermuizen zouden de windmolens bovendien moeilijk opmerken, omdat ze gebruik maken van echolocatie (ze stoten geluiden uit en concluderen op basis van de echo hoe de omgeving er uitziet).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd