Windmolenpark kan orkanen ‘temmen’ voor ze aan land komen

windmolen

Nieuw onderzoek suggereert dat windmolenparken in zee orkanen flink af kunnen remmen. De windmolens onttrekken energie aan de orkaan, waardoor deze in kracht afneemt voordat deze aan land komt.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze drie orkanen simuleerden: Sandy (sloeg toe in onder meer New York) en Isaac (New Orleans) en Katrina (New Orleans). Ze keken wat er gebeurde wanneer deze orkanen voor de kust in aanraking kwamen met een windmolenpark. De resultaten zijn verbazingwekkend. Windturbines bleken in staat om een orkaan zodanig te verstoren dat de maximale windsnelheden enorm afnamen.

Hoe werkt het?
“We ontdekten dat wanneer windturbines aanwezig zijn, deze de buitenste rotatie van de winden van de orkaan vertragen,” vertelt onderzoeker Mark Jacobson. Hierdoor neemt de hoogte van de golven af en dat zorgt er weer voor dat er minder wind naar het centrum van de orkaan beweegt, de centrale druk toeneemt en de winden van de gehele orkaan vertragen en deze sneller verdwijnt.

180 kilometer per uur

De huidige windmolens kunnen windsnelheden van zo’n 180 kilometer per uur aan. Dat betekent dat ze orkanen uit de tweede of derde categorie het hoofd kunnen bieden. Dit onderzoek wijst erop dat dat genoeg is: grote windmolenparken zouden voorkomen dat een orkaan grotere windsnelheden behaalt.

78.000 windmolens
Maar hoeveel windturbines zijn daar dan voor nodig? De onderzoekers maken het heel concreet. Om Katrina voor deze aan land kwam voldoende af te zwakken, waren 78.000 windturbines voor de kust van New Orleans nodig geweest. Die windmolens zouden ervoor gezorgd hebben dat de windsnelheden op het moment dat Katrina aan land kwam met 36 tot 44 meter per seconde vertraagd zouden zijn. De stormvloed zou tot 79 procent aan kracht hebben ingeleverd.

Vaak ligt de plaatsing van enkele honderden windmolens in zee al gevoelig. Laat staan duizenden exemplaren. Toch ziet Jacobson er zelf wel iets in. Hij benadrukt dat de windmolens wellicht kunnen voorkomen dat orkanen voor miljarden dollars aan schade veroorzaken. En terwijl ze dat doen, kunnen ze tevens energie opwekken.

Bronmateriaal

"Offshore wind farms could tame hurricanes before they reach land, Stanford-led study says" - Stanford.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kim Hansen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd