Winden creëren Morsecode op Mars

De Mars Reconnaissance Orbiter heeft een prachtige foto gemaakt van wel heel bijzondere duintjes op Mars: hun vorm doet denken aan de Morsecode.

Net als de beroemde Morsecode bestaan de duintjes uit strepen en ‘stipjes’. De duintjes zijn het werk van de Marswind. Normaal gesproken kunnen de vormen en richting van duintjes ons meer vertellen over de windrichting, maar de vorm van deze duintjes is zo complex dat dat wat lastiger vast te stellen is.

Onderzoekers denken dat een cirkelvormig dal (waarschijnlijk een oude, opgevulde krater) de hoeveelheid zand die beschikbaar is voor de totstandkoming van duinen beperkt. Tevens is de krater van invloed op de lokale winden. En die twee dingen hebben geleid tot de totstandkoming van deze ‘Morse-duintjes’.

Afbeelding: NASA / JPL / University of Arizona.
Afbeelding: NASA / JPL / University of Arizona.

De ‘streepjes’ zijn ontstaan door toedoen van winden die uit twee richtingen komen en loodrecht op de duintjes staan. Hierdoor wordt het losliggende materiaal in een rechte lijn ‘geduwd’. De kleinere stippen ontstaan waarschijnlijk door een verstoring in het proces dat de ‘streepjes’ creëert. Hoe dat precies zit, weten onderzoekers nog niet. En dat is dan ook één van de redenen voor het maken van deze foto. Mogelijk levert verdere bestudering van deze en andere beelden meer inzicht op in de totstandkoming van de duinen.

Bronmateriaal

"Martian Morse Code" - NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL / University of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd