Wind drijft innovatieve mijnenveger voort

De mijnenveger is ontwikkeld door de Afghaans-Nederlandse ontwerper Massoud Hassani en kan het leven in voormalige oorlogsgebieden radicaal veranderen.

De mijnenveger heeft de naam ‘Mine Kafon‘ en lijkt nog het meest op een soort rond stekelvarken. Het idee voor de mijnenveger ontstond toen Hassini nog in Afghanistan woonde. Hij speelde toen regelmatig met rollende voorwerpen. Maar soms rolden ze te ver weg en belandden in een nabijgelegen mijnenveld. Het was te gevaarlijk om er achteraan te gaan en dus was het speelgoed dan verloren.

GPS
Jaren later gebruikt Hassini die ervaring om een heel simpele, maar effectieve mijnenveger te ontwikkelen. Hij bedacht een rollend voorwerp dat door de wind over een mijnenveld wordt geblazen. De bol is zwaar genoeg om landmijnen zodra de bol daarop belandt af te laten gaan. Een GPS-chip aan boord van de bol laat zien waar deze een mijn heeft doen ontploffen en door de informatie van verschillende bollen te bundelen is zo te achterhalen waar men veilig kan wandelen.

Afbeelding: Minekafon.blogspot.com

Onderdelen
De bol bestaat eigenlijk uit drie delen. Plastic ‘voetjes’ die op bamboetakken zijn geprikt en die op hun beurt weer in een centrale bol zijn geprikt. Een bol heeft meer dan 150 ‘benen’ en elke keer als deze een landmijn raakt, verliest deze er een aantal. De bol kan zeker meerdere landmijnen opruimen alvorens deze niet meer werkt.

Volgens Hassani is zijn mijnenveger een uitkomst voor (voormalige) oorlogsgebieden. Nu worden mijnen daar nog vaak met de hand opgeruimd, een gevaarlijk werkje dat regelmatig misgaat. De ‘Mine Kafon’ kan dat werk in ieder geval in open velden overnemen. “Elke vernietigde landmijn betekent dat er één leven gered is,” stelt Hassani op zijn blog. Of de mijnenveger echt het verschil gaat maken? Dat is nog even afwachten. Het ontwerp heeft al wel wat prijzen in de wacht gesleept en mag zich verheugen in flink wat aandacht, maar de ervaring leert dat de weg van de tekentafel naar de realiteit net zo explosief is als de mijnenvelden waarvoor de bol ontworpen is.

Bronmateriaal

"Mine Kafon" - Minekafon.blogspot.com
"Massoud Hassani" - Massoudhassani.blogspot.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de website Massoudhassani.blogspot.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd