Wind-aangedreven auto rijdt goedkoop door Australië

Een Duits team van wetenschappers gebruikte een bijzondere auto om goedkoop door Australië te rijden. De Wind Explorer heeft namelijk een uitklapbare windturbine om ‘s nachts energie op te wekken. Grote accu’s met een totale capaciteit van 28,8 megajoule slaan de energie op. Staat er overdag een aangenaam windje? Dan gebruikt de auto een zeil om vooruit te komen.

De auto van Dirk Gion en Stefan Simmerer weegt 200 kilo. In achttien dagen reisde het gezelschap van de stad Albany (zuidwesten van Australië) naar Sydney. De totale afstand bedroeg bijna 4000 kilometer. Gion en Simmerer legde gemiddeld ruim 200 kilometer per dag af. Wanneer de accu’s vol waren, dan kon het team 40 kilometer afleggen op één dag.

Door gebruik te maken van windstoten en windenergie konden de wetenschappers relatief goedkoop door Australië reizen. Toch moesten ze af en toe de auto opladen, bijvoorbeeld tijdens de cycloon Yasi. Toen konden de wetenschappers de windturbine ‘s nachts niet uitklappen. Hierdoor kostte de reis toch nog 15 dollar (ruim 10 euro) aan elektriciteit.

In principe is het mogelijk om een reis af te leggen zonder elektriciteit bij te tanken, maar dan kan het voorkomen dat een automobilist de auto een paar dagen niet kan gebruiken. Er is immers wind nodig om energie op te wekken of om de parachute te gebruiken. Desalniettemin houden wij van Scientias nu al van dit fantastische idee. Wat is uw mening?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd