Recensie ‘Tussen de oren’

Kan positief denken kanker overwinnen? Maakt hardlopen slim? Wie zich dat wel eens afvraagt, moet dit boek gelezen hebben!

Lichaam en geest. Ze zijn allebei fascinerend. Maar gecombineerd worden ze nog spannender. Want bekende filosofen mogen er dan de voorkeur aan geven de twee los van elkaar te zien: eigenlijk horen ze natuurlijk gewoon bij elkaar. Dat laat Koos Neuvel in zijn nieuwste boek ‘Tussen de oren, hoe het lichaam de geest krijgt’ op een overtuigende wijze zien.

Scheidsvlak
Kwesties die zich op het scheidsvlak van het lichaam en de geest bevinden komen aan bod. Het zijn fascinerende vraagstukken die op een ontnuchterende manier ontrafeld worden, maar zonder dat ze hun fascinatie verliezen.

Negeren
Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het kan dat ledematen die geamputeerd zijn toch nog pijn doen? Of wilt u weten of placebo’s echt werken? Of bent u nieuwsgierig of het chronische vermoeidheidssyndroom enkel tussen de oren zit? Dan bent u bij Neuvel aan het juiste adres. In het boek vertelt hij aan de hand van indrukwekkende voorbeelden hoe de geest het lichaam soms voor de gek kan houden. Zo vertelt hij in het hoofdstuk over fantoompijn het verhaal van Steve. Steve krijgt een beroerte en is links helemaal verlamd. Maar hij merkt daar zelf niets van. Zijn brein negeert de linkerhelft van het lichaam vanaf dat moment. Zo scheert Steve zich alleen nog maar rechts en ook de linkerhelft van zijn gebit poetste hij niet meer. Zijn brein ziet de rechterhelft van het lichaam als het complete lichaam.

Robotica
Het boek ‘Tussen de oren, hoe het lichaam de geest krijgt’ biedt voor ieder wat wils. Of u nu geïnteresseerd bent in gezondheid of psychologie of filosofie of robotica: het zit er allemaal in. Want het lichaam en de geest beperkt zich niet tot de mens. Er zijn nog meer verschijningsvormen die worstelen met het fysieke en het geestelijke. Robots. Zullen zij ooit over een brein kunnen beschikken dat vergelijkbaar is met dat van de mens? En zijn er eigenlijk wel zoveel verschillen tussen het brein van moderne robots (computers) en het onze? En hebben robots eigenlijk een lijf nodig om een brein te kunnen ontwikkelen?

Wie is de baas?
Wie het boek van Neuvel leest, kan niet anders dan concluderen dat geest en lichaam bij elkaar horen. Ze zijn tot elkaar veroordeeld. Ze zijn getrouwd. Een moetertje. Maar wie is nu het hoofd van het gezin? De geest die het lichaam kan kalmeren met yoga en meditatie? Of het lichaam dat de geest helemaal van de wijs kan brengen (probeer dit laatste zelf maar eens uit: laat een ander een bal gooien en ‘vangen’ of ‘koppen’ roepen. Elke keer als er ‘koppen’ wordt geroepen, moet u het tegenovergestelde doen. Datzelfde geldt voor ‘vangen’. Uw brein weet het, maar uw lijf doet wat anders).

Feestje
Met het boek ‘Tussen de oren, hoe het lichaam de geest krijgt’ kunt u wetenschappelijk verantwoord filosoferen. U kunt mijmeren over de onderlinge verhoudingen en lastige vraagstukken, maar krijgt het nodige wetenschappelijke en filosofische voer om dat wel op de juiste manier te doen. Laat u meevoeren langs wetenschappelijke theorieën, filosofische overdenkingen en ontnuchterende voorbeelden en ontdek hoe het lichaam de geest krijgt. Aan de hand van de prettig schrijvende Neuvel is die ontdekkingstocht een feestje. Eentje waar nog lang over nagepraat en nagedacht kan worden.

Wilt u dit feestje ook op uw boekenplank zetten? Bestel het dan hier!

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew Mason (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd