Wilt u afvallen? Lichten uit dan!

Mensen die gewicht willen verliezen of willen voorkomen dat ze zwaarder worden, kunnen ‘s nachts het best de lichten uit doen. Dat blijkt uit onderzoek. Muizen die de nacht badend in licht doorbrachten, kwamen vijftig procent meer aan dan hun soortgenoten die geen hand voor ogen zagen. En dat terwijl beide groepen evenveel aten en bewogen.

Volgens de onderzoekers heeft het alles te maken met het moment waarop u eet. De muizen die ‘s nachts het licht aanhielden (ongeacht of het licht gedimd of fel was), begonnen te eten op momenten dat ze eigenlijk moesten slapen en nuttigden overdag minder. Daardoor veranderde hun biologische ritme en werden ze zwaarder.

Mensen
De kans is groot dat ditzelfde ook voor mensen geldt. Dat zou betekenen dat het sluiten van de gordijnen, de uitschakeling van de lichten, televisie, telefoon en computer niet alleen helpt om beter te slapen, maar er ook voor zorgt dat we ons lijntje behouden.

Modern
“Met de komst van elektriciteit werden individuen van verschillende soorten – waaronder mensen – ‘s nachts blootgesteld aan helder en onnatuurlijk licht,” vertelt onderzoeker Laura Fonken. “Onze resultaten zijn belangrijk, omdat ze laten zien hoe moderne ontwikkelingen onze gezondheid beïnvloeden.”

Volgens experts is het verstandig om de lichten rond half tien ‘s avonds te dimmen en elektronica alvast uit te schakelen. Zo kan het lichaam aan de duisternis wennen en loopt uw biologische ritme in no-time weer op rolletjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd