Wilde dolfijnen vormen vlot om stervende soortgenoot te redden

dolfijn

Wetenschappers zijn er getuige van geweest hoe een groepje dolfijnen een soort vlot vormt om een stervende soortgenoot drijvende te houden. Het levert een bijzonder filmpje op.

De onderzoekers deden hun opmerkelijke observaties in de Japanse Zee, nabij het plaatsje Gyeongju in Zuid-Korea. Ze zagen hoe Kaapse dolfijnen onder een andere dolfijn doken en deze voortdurend naar het oppervlak duwden. De dolfijn die naar het oppervlak wordt geduwd, heeft het zichtbaar moeilijk. Het dier rolt op zijn rug en op zijn zijde en lijkt niet in staat om zichzelf drijvende te houden.

Vlot
De hulp van de andere dolfijnen komt dan ook als geroepen. In het begin van het filmpje is goed te zien hoe zij een soort reddingsvlot onder de dolfijn vormen en deze naar boven blijven duwen.

Dood
Aan het eind van het filmpje wordt wel duidelijk dat het niet baten mag. De dolfijn stopt met bewegen en hangt slap in het water. Hoewel de onderzoekers goed konden zien dat de dolfijn niet langer in leven was, zetten de dolfijnen hun reddingspogingen voort. Ze blijven onder de dode dolfijn duiken en het dier aanraken.

Het gedrag van de dolfijnen is best bijzonder, zo schrijven de onderzoekers in het blad Marine Mammal Science. In het verleden zijn onderzoekers er wel eerder getuige van geweest dat dolfijnen zieke dolfijnen hielpen, maar vaak ging het dan om moeders die – eventueel met hulp van een andere volwassen dolfijn – een jong ondersteunden. In veel gevallen was het jong dan stervende of reeds overleden. Maar nu hebben onderzoekers voor het eerst gezien hoe meer dan twee volwassen dolfijnen een stervende soortgenoot proberen te redden.

Bronmateriaal

"An unusual case of care-giving behavior in wild long-beaked common dolphins (Delphinus capensis) in the East Sea" - Marine Mammal Science
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd