Wilde dolfijnen leren op water te lopen

In dierenparken ziet u het nogal eens: dolfijnen die op hun staart op het water ‘wandelen’. Dat trucje heeft het dier na vele trainingen van de mens geleerd. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ook wilde dolfijnen het doen. Wetenschappers waren er getuige van hoe twee dolfijnen de techniek helemaal onder de knie kregen en aan vier jonge dolfijnen leerden.

De onderzoekers waren in Australië toen ze zagen hoe wilde dolfijnen met hun staart zwiepten, hun lichaam uit het water drukten en zo met het lijf rechtovereind door het water bewogen. Zeker twee dolfijnen beheersen de techniek uitstekend.

Geen doel
Volgens de onderzoekers ‘lopen’ de dolfijnen zomaar over het water: het dient zo op het eerste gezicht geen doel. Dat wijst erop dat de dolfijnen het doen, omdat ze het leuk vinden. Daarmee is dit gedrag een zeldzaam voorbeeld van cultureel overgedragen speelsheid. Het komt wel vaker voor dat dolfijnen van elkaar leren, maar vaak heeft dat een doel: bijvoorbeeld om beter te kunnen jagen.

WIST U DAT…

…sommige dolfijnen er wel bijzondere jachtmethodes op nahouden? Neem deze dolfijn bijvoorbeeld.Het dier vist met een schelp!

Oefenen
De afgelopen jaren zag onderzoeker Mike Bossley hoe twee volwassenen dolfijnen, Billie en Wave, over het water liepen. Toen er vier jonge dolfijntjes in de groep kwamen, keken die het kunstje af. Ze oefenen het trucje nu dagelijks met wisselend succes.

Dolfinarium
Billie heeft het trucje waarschijnlijk geleerd toen ze kort in een dolfinarium zat. Ze geeft het gedrag nu door aan Wave en de vier kleintjes.

Er zijn relatief weinig dieren die een eigen cultuur hebben en via die cultuur ook dingen over kunnen dragen. Chimpansees zijn een tweede diersoort met een cultuur. Zij dragen de kunst om met stokken naar termieten te vissen over. En orka’s leren elkaar zeehonden te vangen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd