Wil je twee kinderen? Begin er dan voor je 32e aan!

zwanger

Onderzoekers hebben berekend op welke leeftijd je aan kinderen moet beginnen als je droomt van een gezin met één, twee of drie kindjes.

Stel: je droomt van een gezin met twee kinderen. Wanneer moet je dan voor het goede aan kinderen beginnen? Wetenschappers hebben het uitgezocht. Ze creëerden een computermodel waarin 10.000 stellen en hun pogingen om zwanger te worden, werden gesimuleerd. Uit dat model leidden de onderzoekers vervolgens af op welke leeftijd stellen het beste aan kinderen kunnen beginnen wanneer ze er 1, 2 of 3 willen. In het model werd ook rekening gehouden met stellen bij wie het op natuurlijke wijze niet lukken wil en die een beroep moeten doen op IVF.

De leeftijd van de vrouw

In het onderzoek hebben de wetenschappers het continu over de leeftijd van de vrouw. De leeftijd van de man heeft namelijk – tenzij deze veel ouder is dan de vrouw, iets wat volgens de onderzoekers ongebruikelijk is in de westerse wereld – een minder grote invloed op de kans dat een vrouw zwanger wordt.

De resultaten
Stellen die één kind willen, hebben minstens 90 procent kans om ook één kind te krijgen wanneer ze proberen om zwanger te worden als de vrouw 35 jaar of jonger is en ze openstaan voor IVF. Stellen die één kind willen, maar geen IVF willen, doen er goed aan hun pogingen om zwanger te worden te starten als de vrouw 32 jaar of jonger is. Stellen die twee kinderen willen en IVF zouden willen gebruiken, doen er volgens de onderzoekers goed aan om te beginnen voor de vrouw 32 is. Voor stellen die drie kinderen willen, komen de onderzoekers uit op de leeftijd van 28 jaar. Wanneer stellen twee kinderen willen, maar IVF niet zien zitten, zouden pogingen om zwanger te worden rond de 27e verjaardag van de vrouw moeten beginnen. Voor drie kinderen rond de 23e verjaardag van de vrouw. In al deze gevallen is de kans dat stellen het door hen gewenste aantal kinderen krijgen, 90 procent of meer. Wanneer stellen bereid zijn om de kans dat ze het door hen gewenste aantal kinderen krijgen te verlagen naar 75 procent of minder kunnen ze vier tot elf jaar later beginnen.

Geruststelling
“Stellen die een hoge (90 procent) kans willen hebben op een gezin met twee kinderen, zullen waarschijnlijk verrast zijn als ze ontdekken dat ze uiterlijk op hun 31e moeten beginnen als ze bereid zijn om IVF te accepteren en al op hun 27e als ze niet van plan zijn om IVF te gebruiken,” zo schrijven de onderzoekers in hun paper. “Voor een gezin met drie kinderen moeten mensen drie tot vier jaar eerder beginnen. Aan de andere kant kunnen de resultaten ook een geruststelling zijn voor stellen die tevreden zijn met één kind en geen hoog succespercentage wensen: zij kunnen op hun 37e beginnen als ze genoegen nemen met een succespercentage van 75 procent en op hun 41e als ze genoegen nemen met een succespercentage van 50 procent.”

Volgens de onderzoekers is hun studie niet alleen interessant voor mensen die graag kinderen willen. Het onderzoek brengt ook de mogelijkheden en beperkingen van de voortplanting van de mens in kaart, zo schrijven ze.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd