Wil je gezien worden als een leider? Kweek spieren!

Gespierde mannen worden door anderen als betere leiders gezien dan minder gespierde mannen. Wil je dus leiding geven, dan is het verstandig om de lokale sportschool een paar keer te bezoeken.

Wetenschappers van de universiteit van Californië beweren dat intelligentie, ervaring en wijsheid minder belangrijk zijn. Een goed voorbeeld is Arnold Schwarzenegger. Hij versloeg in 2003 gouverneur Gray Davis en werd daarmee gouverneur van Californië van 2003 tot 2011. Politicus Davis is – fysiek gezien – een minder interessante verschijning dan Schwarzenegger. Is het toeval dat de meest gespierde man in ’03 won? Misschien niet.

De onderzoekers trommelden een groep mannen op. Iedere man moest verschillende objecten optillen. Daarnaast werden er foto’s gemaakt van arm-, borst- en schouderspieren.

Experiment
Tijdens een experiment kregen mannen en vrouwen foto’s te zien van de verschillende mannen. De deelnemers beantwoordden verschillende vragen over deze personen, zoals “Denk je dat deze persoon een goede leider is?” en “Hoe effectief is deze persoon in de omgang met andere personen in een groep?” “De gespierde mannen kregen een hogere status, omdat ze werden gezien als leiders”, zegt professor Cameron Anderson. “Dit verklaart waarom machtige mannen vaak gespierd zijn.” Het paper met de titel ‘The Role of Physical Formidability in Human Social Status Allocation’ is verschenen in het wetenschappelijke vakblad Journal of Personality and Social Psychology.

De foto's van de verschillende mannen.
De foto’s van de verschillende mannen.
Wisseltruc
Met dank aan Photoshop verwisselden de wetenschappers de hoofden en lichamen van de mannen. Zo plakten ze het hoofd van een man met een fysiek minder ontwikkeld lichaam op het lichaam van een gespierde man (en andersom). Het resultaat: deelnemers kenden de hoofden van ‘zwakke’ mannen met een sterk lichaam meer leiderschapskwaliteiten toe.

Niet alleen spieren, maar ook lengte doet er toe. Langere mannen werden door de deelnemers van het experiment sterker ingeschat dan kleine mannen.

Vrouwen
Ben je een vrouw? Dan hoef je geen abonnement te nemen bij de sportschool. Het fenomeen is namelijk alleen aangetoond bij mannen. De onderzoekers troffen nauwelijks verschillen aan in de perceptie van leiderschapskwaliteiten tussen gespierde vrouwen en minder gespierde dames.

Eerste indruk
Gelukkig is er hoop voor de mannen die geen brede bovenarmen of sixpack hebben. “De eerste inschatting van leiderschap geeft gespierde mannen een voordeel, maar het is geen uitgemaakte zaak”, zegt professor Anderson. “Als jij je als een goede of slechte leider gedraagt, dan doet kracht er niet toe.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd