Wil je dat bossen intact blijven? Tijd om meer salades te gaan eten!

De hele wereldbevolking voeden én de bossen behouden? Het kan, als we overstappen op een vegetarisch of veganistisch eetpatroon, aldus nieuw onderzoek.

Hoewel er vaak wordt gezegd dat ontbossing nodig is om de toekomstige wereldpopulatie te voeden, is deze stelling nu ontkracht door wetenschappers uit Wenen. Zij stellen in hun onderzoek dat het mogelijk is om voldoende voedsel voor de mensheid te produceren en tegelijkertijd bossen te behouden.

Wist je dat…

Landbouw
De snelgroeiende wereldwijde populatie leidt tot een toenemende vraag naar voedsel. Dit kan op twee manieren opgelost worden: ofwel door het verhogen van de efficiëntie van de landbouw, of door landbouwgronden uit te breiden. En dat laatste moeten we eigenlijk niet willen. “Het behoud van ‘s werelds resterende bosgebieden is een centrale doelstelling om het klimaat en de biodiversiteit te behouden,” zegt hoofdauteur Karl-Heinz Erb. “Maar ontbossing wordt vaak gerechtvaardigd door de behoefte aan meer landbouwgrond.”

Toekomstscenario’s
Is het mogelijk om in de toekomst de wereldbevolking te voeden zonder de bossen verder aan te tasten? Erb en zijn collega’s bogen zich over die vraag. Ze maakte uitgebreide berekeningen om de mogelijkheden te onderzoeken voor het voeden van de mensheid in 2050 zonder ook maar een boom om te hakken. Daarbij analyseerden de onderzoekers vijfhonderd verschillende toekomstscenario’s. Hierbij hielden ze rekening met een aantal belangrijke factoren, zoals veranderingen in landbouwintensiteit en opbrengst, ruimtegebruik en veranderingen van voedingskeuzes van de mens.

“Volgens onze analyse is het menselijke voedingsgedrag de meest belangrijke component”

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de bescherming van bossen moeilijk wordt naarmate er meer dierlijke producten worden geconsumeerd. Bij een eetpatroon waarin veel vlees wordt genuttigd, is slechts 15% van de vijfhonderd oorspronkelijke opties mogelijk. Maar wat blijkt? Stel dat de gehele wereldbevolking in één klap veganist zou worden, dan zou 100% van de toekomstscenario’s haalbaar zijn. Ook als we besluiten vegetarisch te worden zet dit zoden aan de dijk: 94% van de scenario’s zijn dan haalbaar. “Volgens onze analyse is het menselijke voedingsgedrag de meest belangrijke component,” stelt Erb. Hoewel het onrealistisch is dat de gehele wereldbevolking veganistisch of vegetarisch zal worden, illustreert het wel de enorme impact van voeding op ons toekomstig landgebruik.

Deze resultaten laten zien dat het behoud van bossen niet noodzakelijkerwijs in strijd is met het voeden van de wereldbevolking. Wel hangt het sterk af van onze voedingskeuzes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd