WiFi kan verschillende familieleden uit elkaar houden

Het huis van de toekomst is slim. Dat betekent dat apparaten via WiFi met elkaar communiceren, waardoor de bewoner zo min mogelijk zelf hoeft te regelen. Maar hoe herkennen apparaten verschillende gebruikers? Misschien wel met hulp van WiFi.

Mensen blokkeren de radiogolven die het draadloze signaal dragen tussen een draadloze router en een computer. Een grote man blokkeert meer radiogolven dan een kleiner kind, waardoor er verschillende patronen in de ontvangen WiFi-signalen ontstaan. Een computer kan deze signalen analyseren en achterhalen wie de persoon in kwestie is.

Wetenschappers hebben een algoritme gemaakt dat in bijna 95 procent van alle gevallen de juiste volwassene identificeert, wanneer twee volwassenen tussen een router en een computer lopen. Bij zes verschillende personen daalt dit percentage naar 89 procent. Nog steeds niet verkeerd. Wetenschappers hebben voor het onderzoek alleen volwassenen proefpersonen gebruikt, maar de techniek moet ook werken met kinderen.

Het zou perfect zijn wanneer deze techniek wordt toegepast in het huis van de toekomst. Stel, jij gaat douchen, dan weet de badkamer dat het om jou gaat. De douche stelt automatisch de juiste watertemperatuur in en de speaker draait jouw favoriete liedje. Wanneer je op dinsdagavond de woonkamer binnenstapt, dan weet jouw huis dat je graag Champions League wil kijken. De televisie springt aan op het juiste kanaal, de verlichting dimt en de gordijnen schuiven dicht. Misschien dat een robot wel een ijskoud biertje komt brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd