Wie zijn de bazen van deze wereld?

Wetenschappers identificeren de poppetjes aan de top van het kapitalistische netwerk dat de wereld regeert.

Het onderzoek is actueler dan ooit nu vele duizenden mensen in het kader van de Occupy-beweging de straat opgaan. Ze protesteren onder meer tegen het feit dat slechts een klein groepje extreem rijken alle touwtjes in handen heeft. Dit onderzoek bewijst dat ze het deels bij het juiste eind hebben.

Model
De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek een model dat lang gebruikt werd om natuurlijke systemen te analyseren. Ze pompten er de gegevens van 43.000 transnationale bedrijven in, bestudeerden de relaties tussen deze bedrijven en trekken conclusies over hun macht. Er werd onder meer gekeken naar de inkomsten van bedrijven en de invloed die bedrijven op anderen hadden. Bijvoorbeeld door aandelen te kopen.

WIST U DAT?

…beleggen in kunst meer oplevert dan aandelen?

Connecties
Uit de studie blijkt dat 1318 bedrijven connecties hadden met minstens twee of meer andere bedrijven en gemiddeld waren ze met twintig andere bedrijven verbonden. Deze 1318 bedrijven waren middels aandelen gezamenlijk eigenaar van blue chip-bedrijven (bedrijven die betrouwbaar zijn en kunnen presteren in goede en slechte tijden) en productiebedrijven (samen vormen zij de ‘echte economie’). Dat betekent dat zij eigenlijk invloed hadden op 60 procent van de inkomsten die wereldwijd door bedrijven werden gegenereerd.

Nauwe banden
147 bedrijven bleken nog verder met elkaar verstrengeld te zijn. “Minder dan één procent van de bedrijven was in staat om veertig procent van het gehele netwerk te controleren,” vertelt onderzoeker James Glattfelder. De meeste bedrijven met zo’n enorme invloed bleken banken te zijn.

Top 5

Dit is de top 5 van de 147 bedrijven met de meeste connecties:
1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation

Zwakte
Dat de macht zo geconcentreerd is, hoeft niet slecht te zijn, zo benadrukken de onderzoekers. Maar door al die onderlinge verbanden is de economie in lastige tijden wel nog kwetsbaarder: als de ene bank instort, voelen alle banken dat.

Wereldheerschappij?
Overigens stellen de onderzoekers dat de machtige bedrijven die connecties niet aangaan, omdat ze uit zijn op wereldheerschappij. De Occupy-beweging wil ons dat graag laten geloven, maar dat is niet zo. De bedrijven zijn alleen maar uit op grotere winsten en dat ze daarvoor connecties aangaan, is heel natuurlijk.

Benieuwd naar de top 50 van de 147 invloedrijkste bedrijven? Newscientist zet de bedrijven hier allemaal op een rijtje.

Bronmateriaal

"Revealed – the capitalist network that runs the world" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Katrina.Tuliao (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd