Wie wordt de eerste vrouw op de maan? NASA licht een tipje van de sluier op

Eén van deze negen dames zal in 2024 naar de maan gaan.

We komen steeds dichterbij het prachtige moment waarop de mensheid terugkeert naar de maan. Het plan is dat al in 2024 wederom Amerikaanse astronauten op onze natuurlijke satelliet zullen wandelen, waaronder de eerste vrouw. Wie dat gaat worden? NASA licht alvast een tipje van de sluier!

Artemis-team
NASA heeft onlangs 18 astronauten geselecteerd die samen het prestigieuze Artemis-team vormen. Zij zullen helpen de weg vrij te banen voor de volgende missies op en rond de maan als onderdeel van het omvangrijke Artemis-programma. “Hierbij stel ik jullie voor aan de helden die naar en voorbij de maan zullen reizen – de Artemis-generatie,” aldus vicepresident Mike Pence.


Bekijk in deze video de 18 astronauten die onderdeel uitmaken van het Artemis-team.

Alle astronauten hebben verschillende achtergronden, expertises en ervaringen. En dat is precies wat het Artemis-programma nodig heeft. Tussen deze 18 uitverkorenen bevindt zich bovendien de allereerste vrouw én de volgende man die in 2024 voet op de maan zullen zetten. “Het is verbazingwekkend dat de eerste vrouw en de volgende man hier tussen zitten,” zegt Pence. “De astronauten van het Artemis-team vertegenwoordigen de toekomst van de Amerikaanse verkenning van de ruimte – en die toekomst ziet er rooskleurig uit.”

Bekende namen
Onder de gelukkigen bevinden zich ook enkele bekende namen. Piloot Victor Glover bestuurde bijvoorbeeld onlangs de gecertificeerde Crew Dragon op weg naar het ISS. Op dit moment verblijft hij voor enkele maanden op het ruimtestation. Ook de naam Christina Koch komt je misschien bekend voor. Zij bracht in totaal 328 dagen door aan boord van het internationale ruimtestation: de langste ruimtemissie die ooit door een vrouw is ondernomen. Bovendien waagde ze zich samen met Artemis-teamlid Jessica Meir aan de eerste, volledige vrouwelijke ruimtewandeling; nooit eerder bestond een team van ruimtewandelaars uitsluitend uit vrouwen, er was altijd een man bij. Daarnaast gaat er bij de naam Nicole Mann misschien ook wel een belletje rinkelen. Zij is namelijk de uitverkorene om mee te mogen reizen op de eerste, bemande testvlucht van Boeing naar het ISS. Ten slotte is astronaute Kate Rubins ook geen onbekende. Zij hield zich enkele jaren geleden aan boord van het internationale ruimtestation bezig met DNA sequencing. En met succes, want ze slaagde er als eerste in om het DNA van levende organismen in de ruimte te ontrafelen.

Artemis-missies
De astronauten van het Artemis-team zullen NASA gaan helpen om zich voor te bereiden op de komende Artemis-missies, die volgend jaar van start gaan. Op dit moment legt het agentschap namelijk de laatste hand aan het Space Launch System (de grootste draagraket die ooit is ontwikkeld) en het ruimtevaartuig Orion die de verantwoordelijke taak toebedeeld hebben gekregen om de volgende lading astronauten veilig op de maan af te leveren. Om de prestaties van zowel de SLS als Orion te testen, staan er nog twee testvluchten gepland, waarbij een rondje rond de maan op het programma staat. De eerste onbemande lancering – bekend als Artemis I – zal in 2021 plaatsvinden. Een volgende spannende bemande missie – Artemis II – in 2023. Tijdens de laatstgenoemde missie zullen de astronauten ook de Orion handmatig besturen en wordt er gekeken of alles naar behoren werkt.

Veel handen maken licht werk
Er moet nog ontzettend veel werk verzet worden om de Artemis-missies tot een succes te maken. En dat vraagt om vele handen. “Er staat ons zoveel opwindend werk te wachten in onze terugkeer naar maan,” zegt ruimtevaarder Pat Forrester. “En daar is het hele astronautenkorps voor nodig. Bovendien zou het voor ieder van ons een droom zijn om op het maanoppervlak te mogen wandelen. Elke rol die we kunnen spelen om dat mogelijk te maken, is een eer.”

Al met al is het een mooi groepje, bestaande uit negen dames en negen heren. En één van deze negen dames zal als eerste vrouw ooit voet op de maan mogen zetten! Wie dat wordt? Op dat antwoord zullen we nog even op moeten wachten. In ieder geval hebben we al wel even met het team mogen kennismaken. “Ik ben trots op deze specifieke groep mannen en vrouwen,” aldus Forrester. “En ik weet dat elk van hen uitstekend werk zal leveren door NASA en de Verenigde Staten te vertegenwoordigen op een toekomstige Artemis-missie.”

Bronmateriaal

"NASA Names Artemis Team of Astronauts Eligible for Early Moon Missions" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: PIRO4D via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd