Wie trouwt krijgt er extra kilootjes bij

trouwen

Is trouwen goed of slecht voor de lijn? Wetenschappers hebben ontdekt dat getrouwden een paar kilootjes extra bij zich dragen. Maar hoe komt dit?

Wetenschappers van de universiteit van Basel en het Max Planck Instituut hebben gegevens van 10.226 mensen in negen Europese landen, waaronder Nederland, geanalyseerd. Hoewel gehuwden beter eten dan singles, wegen ze wel meer en sporten ze minder.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een normale body-mass index (BMI) tussen de 18,5 en 25. Wie een BMI tussen de 25 en 30 heeft, is iets te zwaar. Boven een waarde van 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas.

Twee kilo extra
De gemiddelde body-mass index onder single mannen is 25,7, die van getrouwde mannen is 26,3. De gemiddelde BMI van single vrouwen is 25,1 en van gehuwde vrouwen is 25,6. Dit lijken kleine verschillen te zijn, maar het gaat hierbij om een verschil van ruwweg twee kilo in lichaamsgewicht. En belangrijk om te weten: leeftijd, nationaliteit en socio-economische status zijn door de onderzoekers al gefilterd.

Iemand die getrouwd is, eet vaak gezonder dan een single man of vrouw, maar sport ook meer. “Ons onderzoek toont aan dat koppels niet op alle gebieden gezonder zijn, zoals wel eens wordt beweerd”, zegt onderzoeker Jutta Mata van de universiteit van Basel.

Een gelukkig huwelijk
Uit eerder onderzoek is wel gebleken dat getrouwde mensen op langere termijn gelukkiger zijn dan mensen die niet getrouwd zijn. Het beschermde effect van een huwelijk zit vooral in het feit dat mensen een lange, liefdevolle relatie hebben. Wel is het dan aan te raden om een goede partner te kiezen. Vrouwen doen er goed aan om een kleine, wietrokende man te trouwen. En als een vrouw gelukkig is met haar huwelijk, dan is een man dat automatisch ook.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd