Wie redt meneer kalkoen?

 BIOLOGIE  Weinig mensen zitten te wachten op een mannelijke kalkoen. Jaarlijks worden miljoenen kalkoenen gedood omdat ze van het ‘verkeerde’ geslacht zijn. De oplossing? Alleen nog maar vrouwen produceren. En de mannelijke eieren? Die gaan in de koekenpan met een beetje peper en zout!

Wetenschapper Dr. Gerald Steiner van de universiteit van Dresden heeft een manier gevonden om het geslacht van kalkoenen voor de geboorte te weten te komen. Hiervoor gebruikt hij infraroodspectroscopie op de bevruchte kalkoeneieren. Het blijkt namelijk dat de cellen van mannelijke en vrouwelijke kalkoenen enigszins verschillen. Vrouwelijke kalkoenen hebben namelijk andere gekleurde veren dan mannelijke kalkoenen en de oorsprong daarvan ligt in de celstructuur.

Met een zekerheid van 95 procent kan het geslacht van een kalkoen voor de gebroorte bevestigd worden. Dit bespaart de industrie veel geld. Niet alleen kost het broeden van een kalkoen tijd en ruimte, maar ook is het etisch niet erg verantwoord om kalkoenen te doden. Het weggooien van een ei wordt niet als doden gezien.

De industrie wil graag vrouwelijke kalkoenen, omdat die in staat zijn om nieuwe eieren te produceren. Mannen produceren geen eieren en zijn daarom nutteloos. Natuurlijk zijn er wel altijd wat mannen nodig om de vrouwen (en daarmee de eieren) te bevruchten. En wat gebeurt er met al die kalkoenen? Die worden verorberd met Thanksgiving, een Amerikaanse feestdag waarop vrijwel iedereen kalkoon eet. De een zijn dood is de ander zijn brood.

Bronmateriaal

"Sexing up the turkey" - BrightSurf.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd