Wie heeft er op de maan Tethys getekend?

rode-strepen

Op het oppervlak van de maan Tethys van Saturnus zijn mysterieuze rode krassen zichtbaar. Het lijkt alsof een kleuter een rood kleurpotlood heeft gepakt en stiekem op het oppervlak van deze maan heeft getekend.

De rode krassen zijn al jaren zichtbaar op foto’s gemaakt door de Cassini-ruimtesonde, maar ze zijn nog nooit zo duidelijk gefotografeerd. Het is nog een mysterie waarom deze strepen te zien zijn. Mogelijk bestaan de strepen uit chemisch verontreinigd ijs of komt het omdat er gas ontsnapt uit het binnenste van Tethys. “Wat we wel zeker weten is dat de rode krassen jong zijn, omdat ze dwars over oudere inslagkraters lopen”, vertelt Cassini-wetenschapper Paul Helfenstein. “Stel, de rode strepen bestaan uit een dun laagje materiaal op een ijzige ondergrond, dan is de kans groot dat ze relatief snel weer verdwijnen.”

De foto is gemaakt op 11 april op een afstand van 53.000 kilometer van Tethys. Het getoonde gebied heeft een oppervlak van 490 bij 415 kilometer.

Andere rode strepen
In het verleden zijn er ook rode strepen gespot op de maan Europa van Jupiter. Ook in enkele kleine kraters van de maan Dione van Saturnus ligt rood materiaal.

Death Star
Tethys is een vrij klein maantje dat op bijna 300.000 kilometer afstand van Saturnus staat. Het maantje heeft een diameter van 1066 kilometer. Waarschijnlijk bestaat Tethys voornamelijk uit waterijs. Gisteren publiceerden we een mooie foto van een gigantische krater op deze maan. De Odysseus-krater is maar liefst 450 kilometer breed. Dankzij deze krater lijkt Tethys een beetje op de Death Star uit Star Wars, al lijkt de maan Mimas nog meer op dit kunstmatige, planetoïdeachtige ruimteschip.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd