Welk bedrijf gaat Amerikanen naar het ISS vervoeren?

  De bemande Dragon-capsule in volle glorie.
  De bemande Dragon-capsule in volle glorie.

  Vanavond om 22:00 uur maakt NASA hoogstwaarschijnlijk bekend welk bedrijf Amerikaanse astronauten naar het internationale ruimtestation gaan vervoeren. De kans is groot dat SpaceX’s Dragon-capsule vanavond genoemd gaat worden als de vervanger van de spaceshuttle.

  Maar er zijn nog meer kandidaten. Ook Boeing en Sierra Nevada hopen het contract te winnen. Het winnende bedrijf krijgt op korte termijn 800 miljoen dollar om een ruimtevaartuig te bouwen, waarmee Amerikaanse astronauten eind 2017 naar het internationale ruimtestation kunnen reizen. De komende jaren ontvangt het gelukkige bedrijf vele miljarden dollars om ervoor te zorgen dat NASA niet meer afhankelijk is van de Russen. Het contract met de Russische ruimtevaartorganisatie loopt in 2017 af en wordt niet verlengd.

  De titelkandidaten
  Boeing heeft de beste naam. NASA werkt al lang samen met deze partner. Boeing heeft geïnvesteerd in de CST 100-capsule, die gelanceerd wordt met een Atlas V-raket. Toch is SpaceX’s Dragon-capsule interessanter. Het bedrijf hoopt delen van de Falcon 9-raket te recyclen, waardoor een lancering minder geld kost. Daarnaast levert SpaceX op dit moment al voorraad aan het internationale ruimtestation.

  Test met de Dreamchaser in Colorado.
  Test met de Dreamchaser in Colorado.

  Dream Chaser Space Plane
  Sierra Nevada zal waarschijnlijk niet winnen, maar heeft wel een interessant concept: de Dream Chaser Space Plane. Het lijkt een beetje op een spaceshuttle. Het ruimtevaartuig stijgt verticaal op met een draagraket, maar landt horizontaal zoals een vliegtuig.

  Volg het live
  Zodra bekend is welk bedrijf de opvolger van de spaceshuttle mag ontwikkelen, wordt dit bericht bijgewerkt. De onthulling is vanavond om 22:00 uur live te volgen via NASA TV. Hieronder de live-uitzending van NASA TV.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd