Het is Nederlandse wetenschappers eindelijk gelukt: ze hebben een smartwatch weten te ontwikkelen dat een hartstilstand betrouwbaar vast kan stellen. Vervolgens kan het ook nog eens de hulpdiensten inlichten.
Nederlandse onderzoekers hebben in opdracht van de Hartstichting een smartwatch ontwikkeld dat met behulp van photoplethysmografie (PPG) kan detecteren of er minder bloed door de kleinste haarvaten loopt. Tijdens een hartstilstand bevindt er zich minder bloed in de haarvaten, wat dan ook meteen de achterliggende reden is dat juist naar deze vaten wordt gekeken. De nieuwe uitvinding kan de hoeveelheid bloed die door de haarvaten stroomt, bepalen door gebruik te maken van groen licht dat de huid doorschijnt. Door vervolgens te meten hoeveel licht er wordt opgenomen, kan worden vastgesteld hoeveel bloed zich in de haarvaten bevindt. De komst van de wearable is hard nodig: elk jaar krijgen 17.000 Nederlanders een hartstilstand, waarvan 60% plaatsvindt zonder dat er iemand in de buurt is. Vooral deze gevallen zijn erg dodelijk; doordat de bloedcirculatie in het lichaam voor langere tijd stilvalt kunnen cellen ernstig beschadigd raken. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad The Lancet Digital Health.
Operatietafel
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van de Cardiowatch die is ontwikkeld door het bedrijf Corsano Health. Dit horloge is voorzien van speciale software, welke de onderzoekers hebben getraind met eerder verkregen data. De wetenschappers hebben het horloge kunnen testen door de medewerking van 291 patiënten. Deze patiënten moesten allemaal voor andere gezondheidsgerelateerde problemen op de operatietafel. Tijdens deze operatie zou hun bloedsomloop tijdelijk stil worden gezet. Dit gebeurt bijvoorbeeld na plaatsing van een interne defibrillator (ICD); die wordt na plaatsing getest door een hartstilstand te simuleren – een situatie die zich goed leent voor het testen van het horloge. De deelnemende patiënten hadden vooraf aangegeven bereid te zijn om de smartwatch tijdens de operatie te dragen. Bij vrijwel alle patiënten stelde het horloge de hartstilstand succesvol vast.
Geen kans
De nieuwe Nederlandse uitvinding is bijzonder belangrijk. Zoals eerder aangegeven, zijn er elk jaar 17.000 Nederlanders die een hartstilstand krijgen. In 60% van de gevallen is er niemand in de buurt, wat in de praktijk betekent dat men ten dode is opgeschreven. Het doel van de Hartstichting is dan ook om deze groep in ieder geval een overlevingskans te bieden. Voor de vervolgstappen is echter nog wel meer onderzoek vereist. De geteste patiënten lagen namelijk stil op een operatietafel, terwijl normaalgesproken een hartstilstand gepaard kan gaan met willekeurige en wilde bewegingen. Daarnaast is er ook nog een ander probleem; bij de huidige versie van het horloge kan een oproep naar de hulpdiensten niet worden tegengehouden. Alhoewel de wetenschappers dus nog meer dan genoeg werk hebben liggen, kunnen we alvast wel voorzichtig stellen dat het krijgen van een hartstilstand zojuist net iets minder gevaarlijk is geworden.