Wie de ruimte ingaat, kan te maken krijgen met ‘ruimte-hoofdpijn’, maar hoe het precies ontstaat is onduidelijk

Astronauten lopen er al een tijd tegenaan: mysterieuze migraines tijdens het reizen naar het International Space Station (ISS). Onderzoekers hebben daar nu voor het eerst onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat het een stuk vaker voorkomt dan eerder werd gedacht.

Wetenschapper W. P. J. Van Oosterhout heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij laat weten: “In de ruimte krijgt het evenwichtsorgaan te maken met een groot probleem. Hierbij zijn de binnenkomende signalen niet hetzelfde als de signalen die het evenwichtsorgaan verwacht te ontvangen. Dit kan leiden tot space motion sickness, waarvan hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom is.” Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vooralsnog niet te verklaren valt hoe dit conflict uiteindelijk kan leiden tot hoofdpijn. Van Oosterhout heeft echter wel een mogelijke hypothese: “Uit ons onderzoek blijkt dat ruimte-hoofdpijn gelinkt zou kunnen zijn aan een verhoogde druk in de schedel zelf.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Neurology.

Ruimte-hoofdpijn
Voor het onderzoek hebben 24 astronauten verschillende vragenlijsten ingevuld. Deze astronauten waren afkomstig uit Europa, Amerika en Japan. Bij aanvang van het onderzoek moesten deze astronauten een gezondheidscheck doorlopen en een aantal vragen beantwoorden. Hierbij gaven negen astronauten aan dat ze nooit eerder last hebben gehad van hoofdpijn of migraine. Tijdens de eerste week van hun verblijf in het ISS hielden de astronauten dagelijks bij of ze last hadden van hoofdpijn. Na deze eerste week stapten de astronauten over op een frequentie van één vragenlijst per week. Hun verblijf in de ruimte kon soms best lang zijn; maximaal 26 weken.

Uit een analyse naderhand bleek dat 92% van de astronauten hoofdpijn ervoer tijdens hun verblijf in de ruimte, en dat 38% last had van hoofdpijn voor vertrek. In totaal hadden de astronauten 378 keer hoofdpijn gekregen terwijl ze in de ruimte verkeerden. Hierbij ontdekten de onderzoekers dat de meeste astronauten vooral migraines ervoeren tijdens de eerste week van hun verblijf. Na deze eerste week bestonden de klachten vooral uit het ervaren van hoofdpijn door een intens gevoel van spanning. Tijdens de eerste drie maanden terug op aarde ervoer geen enkele astronaut meer hoofdpijn.

Therapie
De resultaten van het onderzoek zijn significant, omdat ze dus voor het eerst aantonen dat ruimte-hoofdpijn echt bestaat. Van Oosterhout licht toe: “Er is meer onderzoek nodig om de achterliggende oorzaken voor ruimte-hoofdpijn bloot te kunnen leggen. Daarnaast moeten we in ieder geval meer effectieve therapieën ontwikkelen die astronauten in de ruimte kunnen helpen met het bestrijden van ruimte-hoofdpijn. Voor veel astronauten is dit namelijk een groot probleem.”

Bronmateriaal

"Do astronauts experience “space headaches”?" - AMERICAN ACADEMY OF NEUROLOGY
Afbeelding bovenaan dit artikel: fizkes from Getty Images Pro (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd