Whisky levert energie voor 9000 gezinnen

Het afval dat overblijft na de productie van whisky moet 9000 gezinnen van hitte en elektriciteit gaan voorzien.

Jaarlijks houden producenten van whisky heel veel ‘draff’ (gerstafval) en ‘pot ale’ (een vloeistof die in de distilleerketels achterblijft) over. Dat moet allemaal weggebracht worden en dat kost een hoop energie.

Schotland
Maar in Schotland – hofleverancier van de whisky – hebben ze een oplossing bedacht. Ze gaan de ‘draff’ samen met houtsnippers verbranden en zo genoeg energie opwekken om zo’n 9000 huizen van elektriciteit en warmte te voorzien. De ‘pot ale’ wordt verwerkt tot organische kunstmest en dierenvoeding.

WIST U DAT…

Energie
De verbranding van de restanten moet zo’n 7,2 megawatt opleveren. Dat is ongeveer net zoveel vermogen als twee enorme windturbines produceren. Zo’n zestien distilleerderijen nemen aan het project deel. Als het een succes wordt, kan het wellicht ook in andere gebieden navolging vinden.

Het is overigens niet voor het eerst dat voor energie een beroep wordt gedaan op whisky. In augustus vorig jaar werd bekend dat onderzoekers de afvalstoffen van whisky gebruikt hadden om biobrandstof van te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd