Wetsvoorstel om shuttles langer te laten vliegen

Een senator uit Texas heeft een wetsvoorstel ingediend om de spaceshuttle langer te laten vliegen. Zoals het er nu naar uitziet gaat de shuttle in september met pensioen. Astronauten zijn vanaf dan een paar jaar afhankelijk van de Russen om naar het internationale ruimtestation te gaan.

De Amerikaanse senator Kay Bailey Hutchison wil dat de spaceshuttle twee jaar langer blijft vliegen. Het wetsvoorstel is de nieuwste poging om het besluit van het Witte Huis om het Constellation-project te stoppen te blokkeren. Veel senatoren zijn het er niet mee eens dat de VS het geld geeft aan private firma’s om in de toekomst astronauten te lanceren. Zij denken dat het schrappen van Constellation ervoor zorgt dat Amerika op het gebied van ruimtevaart een volgend land wordt, in plaats van een leidend land.

“We moeten het gat tussen de spaceshuttle en de private firma’s vullen”, vindt senator Hutchison. “Anders zijn we op het gebied van ruimtevaart volledig afhankelijk van Rusland. Als het spaceshuttleprogramma wordt stopgezet, zijn Rusland en China de enige twee naties ter wereld met de mogelijkheid om mensen naar de ruimte te sturen. Dat is onacceptabel.”

Voor een paar miljard dollar kan de spaceshuttle in 2011 en 2012 blijven vliegen. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, betekent dit dat de spaceshuttle dit jaar niet met pensioen gaat en dat er nog een aantal missies aan het spaceshuttleprogramma worden toegevoegd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd