Wetenschappers willen asteroïde dichterbij halen

  Wetenschappers willen een asteroïde die dicht bij de aarde staat in een baan rondom de aarde duwen en gaan bestuderen.

  Het klinkt als een gek plan. Asteroïden die dicht bij de aarde voorkomen, willen we immers op afstand houden. Niet dichterbij halen. Maar twee Chinese onderzoekers zien er desalniettemin wel iets in, zo schrijven ze.

  Jupiter
  Ze kwamen op het idee dankzij Jupiter. Rondom deze planeet hangen ook regelmatig objecten. Wanneer ze te dichtbij komen, ‘vangt’ Jupiter ze en bevinden ze zich enkele jaren in een baan rondom de planeet. Daarna verdwijnen ze vanzelf weer in de ruimte.

  Onderzoek
  De onderzoekers vroegen zich af of de aarde daartoe ook in staat was. Ze bestudeerden 6000 asteroïden die zich (relatief) dicht bij de aarde bevinden en ze moeten concluderen dat niet één van deze asteroïden zo dicht bij de aarde komt dat deze in een baan rondom de aarde terecht kan komen. Maar: er zijn wel enkele asteroïden die in de buurt komen. Het enige wat deze nog nodig hebben, is een duwtje.

  WIST U DAT…

  …NASA in 2016 een bezoekje wil brengen aan een asteroïde?

  Kandidaat
  De wetenschappers hebben ook al een kandidaat in gedachten: 2008EA9. Dit object is ongeveer tien meter groot en passeert de aarde in 2049 op minder dan een miljoen kilometer. Door de snelheid van deze asteroïde iets aan te passen, kan deze in een baan rondom de aarde belanden. De afstand tussen de asteroïde en de aarde blijft daarbij twee keer zo groot als de afstand tussen onze planeet en de maan.

  Weg ermee!
  Na enkele jaren komt de asteroïde weer los uit de baan rondom de aarde en verdwijnt in de ruimte. Maar in de periode waarin de asteroïde rond de aarde draait, kunnen onderzoekers heel veel doen. Zo kunnen ze de asteroïde bestuderen en zelfs van enkele handige grondstoffen ontdoen.

  Of het ook echt zo ver komt? Dat is even afwachten. Allereerst zal moeten blijken of we asteroïden ook in de praktijk onder controle kunnen krijgen. En dan zal het nog een hele klus zijn om sommige mensen ervan te overtuigen dat het dichterbij brengen van een asteroïde een goed idee is.

  Bronmateriaal

  "A Plan To Place An Asteroid In Earth Orbit" - Technologyreview.com
  Foto: NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd