Wetenschappers werken aan flesvoeding voor panda’s

panda

In de hoop de bedreigde panda van de ondergang te kunnen redden, zijn wetenschappers een wel heel bijzonder onderzoek gestart. Ze gaan proberen flesvoeding voor pandaatjes te maken. Ze hopen er daarmee voor te zorgen dat jonge panda’s die het zonder moeder moeten doen, toch een kans krijgen om te overleven.

Panda’s behoren tot de bedreigde diersoorten. Hoewel de mens daar deels een hand in heeft gehad, zitten de panda’s ook zichzelf aardig in de weg. In dierentuinen doen mensen er alles aan om de panda’s zover te krijgen dat ze zich voortplanten, maar het succespercentage is laag. En als er dan eindelijk eens jongen geboren worden, is het niet ongebruikelijk dat moeder de jongen verwerpt, simpelweg omdat ze gestrest is. En als er een tweeling geboren wordt, heeft de panda er een handje van om één jong links te laten liggen en al haar energie in het andere jong te stoppen. Treurig. Want een panda die het zonder de allereerste melk van moeder – ook wel colostrum genoemd – moet doen, sterft.

Colostrum
Om de verworpen panda’s een kans te geven, werken Chinese onderzoekers – in nauwe samenwerking met wetenschappers van de Glasgow University – nu aan flesvoeding voor panda’s. Op het moment proberen ze met geavanceerde apparatuur te achterhalen wat er allemaal in colostrum, maar ook in de melk die moederpanda later aanmaakt, zit.

WIST U DAT…

…klimaatverandering het menu van de panda bedreigt?

Lastig
Het klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. De melk vormt een complexe mix van allerlei stoffen. Stoffen die ervoor zorgen dat panda’s groeien, maar ook stoffen die panda’s moeten beschermen (antistoffen). Bovendien verandert de samenstelling van de melk door de tijd heen, vertelt onderzoeker Malcolm Kennedy. “Bepaalde kleine moleculen – waaronder essentiële voedingsstoffen – worden in eerste instantie in grote hoeveelheden aangemaakt, waarna ze langzaam afnemen, sommigen blijven echter wel constant aanwezig, terwijl anderen helemaal verdwijnen en later weer opduiken.”

Het is lastig voor te stellen dat dit een reuzenpanda wordt. Toch is het - mede dankzij de melk van moeder - wel zo! Afbeelding: Courtney Janney / Smithsonian's National Zoo.
Het is lastig voor te stellen dat dit een reuzenpanda wordt. Toch is het – mede dankzij de melk van moeder – wel zo! Afbeelding: Courtney Janney / Smithsonian’s National Zoo.

Door de precieze samenstelling van de melk te achterhalen, hopen de onderzoekers uiteindelijk in staat te zijn om deze – min of meer – na te maken. “We zijn nog ver verwijderd van een vervangende melk voor jonge panda’s, maar de gegevens die we nu verzamelen, zullen ons in de juiste richting leiden,” voorspelt Kennedy.

Bronmateriaal

"The milk of human kindness: providing baby pandas with the bare necessities" - Gla.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ricky Brigante (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd